obróbka stali hartowanej
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
obróbka stali hartowanej
Witam,
W najbliższym czasie do wytoczenia ( z fi 25 na fi 27) zahartowaną stal NC6 (około 60HRC)
Jakie problemy mogą mnie czekać, czy użyć jakichś specjalnych płytek do wytaczaka, wytaczać raczej bez chłodziwa?
oraz jakie parametry zastosować.
Wytaczak z trzonkiem 20mm, maszyna: tokarka CNC.
Pozdrawiam i czekam na porady.
W najbliższym czasie do wytoczenia ( z fi 25 na fi 27) zahartowaną stal NC6 (około 60HRC)
Jakie problemy mogą mnie czekać, czy użyć jakichś specjalnych płytek do wytaczaka, wytaczać raczej bez chłodziwa?
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Ja takie rzeczy robię zwykłymi SECO TP2500, nie za duże prędkości (około 30 m/min idzie nieźle, ale nie więcej), ja daję chłodzenie. Płytka nie wytrzymuje długo, ale robotę da się zrobić. NC6 może w czasie obróbki pęknąć! Musi być dobrze (czytaj wystarczająco długo) odpuszczana. Oczywiście można też ceramicznymi, ale tą, co ci napisałem, też da się takie rzeczy robić.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Re: obróbka stali hartowanej
Jeślichodzi o parametry , to nie będę się powtarzał - forumowicz jasiu... dał wystarczającą odpowiedź.MichałM12 pisze:Witam,
.... nie napisałeś na jakiej długości będziesz przetaczał tę średnicę.
Wytaczak jest zbyt długi i może drżeć z czego stracisz na gładkości powierzchni .
Polecam narzędzie EcoCut

.... moim zdaniem pójdzie lepiej.
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki