Witam.
Mam pytanie.
Posiadam prowadnice THK 15mm z wózkami SSR15. W prowadnicach są nawiercone oryginalnie otwory o średnicy 3mm. Producent profili aluminiowych u którego chcę zakupić profile (zresztą tak jak i większość) nie posiada wpustów, które posiadają średnicę pod tak małą śrubę. Rozmiar zaczyna się od fi=4mm. W związku z tym chciałbym powiększyć otwory w prowadnicach THK do 4mm. Wiem, że to twardy materiał.
Czy to jest wykonalne ?
Jeśli tak to jak czym np. rozwiercić takie otwory, jakim typem wiertła.
Dzięki za pomoc.
jak powiększyć otwory w prowadnicach THK
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
można próbować frezem/wiertłem pełnowymiarowym z tym że nie wiem jak twarda jest ta szyna ... z wałkami frez radził sobie bez problemu
[ Dodano: 2011-10-06, 12:52 ]
sam to wolał bym dorobić te w pusty (rozumie że chodzi o nakrętkę Teową co wchodzi w rowek profilu)
[ Dodano: 2011-10-06, 12:52 ]
sam to wolał bym dorobić te w pusty (rozumie że chodzi o nakrętkę Teową co wchodzi w rowek profilu)
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk)
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
Dziękuję za porady.
Faktycznie, chyba pójdzie nawet i zwykłym wiertłem. Kupiłem na wszelki wypadek kobaltowo-tytanowe. Zrobiłem próbkę ale nie w otworze tylko na pełnym materiale. Ładnie się nawiercało. Nie wiem czy przy rozwiercaniu wiertło nie pęknie, jutro spróbuję wiercić z wiertarką na statywie.
Pozdrawiam.
Faktycznie, chyba pójdzie nawet i zwykłym wiertłem. Kupiłem na wszelki wypadek kobaltowo-tytanowe. Zrobiłem próbkę ale nie w otworze tylko na pełnym materiale. Ładnie się nawiercało. Nie wiem czy przy rozwiercaniu wiertło nie pęknie, jutro spróbuję wiercić z wiertarką na statywie.
Pozdrawiam.