Uchwyt wiertarski

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce metalu ręcznej jak i za pomocą CNC

Autor tematu
luki_kk
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 3

Uchwyt wiertarski

Post napisał: luki_kk » 21 cze 2011, 10:03

Witam,
Jest to tarcza napędzająca sprzęgła.
Przedmiot wykonany na gotowo oprócz 3 otworów na czole, i 1 poprzecznego. W tym celu mocowanie w projektowanym uchwycie.
Bazowanie na otworze, docisk osiowy śrubą.
Pozostaje problem odebrania obrotu wzdłuż osi i jednoznacznego ustalenia przedmiotu.
Myślałem nad wykonaniem dodatkowego otworku na czole na kołek ustalający, co załatwiło by sprawę jednoznacznie. Drugą możliwością było by wykonanie 1 z 3 otworów na gotowo i bazowanie na nim.
Co sądzicie o tych rozwiązaniach, czy można wykorzystać w jakiś sposób rowek wpustowy zamiast dwóch powyższych rozwiązań?

Pozdrawiam

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tagi:

Awatar użytkownika

tomolc
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: tomolc » 21 cze 2011, 10:26

Na gotowo tz?
z tymi sześcioma otworami prostokątnymi?Rozumiem ze wypalanych na wypalarce drutowej?

Autor tematu
luki_kk

Post napisał: luki_kk » 21 cze 2011, 10:33

tomolc pisze:Na gotowo tz?
z tymi sześcioma otworami prostokątnymi?Rozumiem ze wypalanych na wypalarce drutowej?
Tak te otwory prostokątne też są wykonane, myślałem o nich, ale raczej odrzuciłem tą możliwość ze względu na małą dokładność powierzchni tych właśnie otworów.
Chyba, że opłaci się wykonać je dokładniej np. na wyżej wspomnianej wypalarce drutowej, zamiast wykrawania?
Co do wypalarki drutowej, rozumiem że chodzi o wycinanie elektroerozyjne drutem(WEDM)?

Awatar użytkownika

tomolc
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: tomolc » 21 cze 2011, 10:47

No właśnie myślałem o nich ale skoro są nie dokładne to i bazowanie tez będzie nie dokładne

Obrazek

Wtedy zostaje dowiercenie tak jak planujesz z otworami tylko że ja bym bazował na centralnym otworze w piaście a jednym otworze bazującym w gdzie w piaście jest otwór a w przyrządzie kołek wystający bazujący

Obrazek

Autor tematu
luki_kk

Post napisał: luki_kk » 21 cze 2011, 11:37

Ok, Dzięki Bardzo za poświęcenie swojego czasu!
Skorzystam z rozwiązania z kołkiem ustalającym, ponieważ umożliwi to jednoznaczne ustalenie kątowe przedmiotu. Pracownik nie będzie miał też możliwości innego zamocowania, co jest bardzo istotne, ze względu na uprzednio wykonany rowek wpustowy i otwory prostokątne pod ściśle określonymi kątami, stąd też wydaje się to najkorzystniejsze:)

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: IMPULS3 » 21 cze 2011, 23:02

Bazowanie na otworach prostokątnych tęż moglo by być jeżeli z uchwytu wystawal by kolek który zaczepial by o bok ścianki a w momencie dokręcania glównej śruby kolek bylby także dociskany do ścianki.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka metali”