Vanadis

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce metalu ręcznej jak i za pomocą CNC
Awatar użytkownika

Autor tematu
maz
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Vanadis

Post napisał: maz » 24 lut 2011, 10:46

Witam, interesuje mnie obrobka spiekow typu Vanadis. Jak sie to obrabia przez frezowanie i obrobke elektroiskrową?

Kazde parametry sa idealne, czasami tylko narzedzia sa malo wytrzymale :-)
Kazdy wymiar da sie osiagnac, czasami wystaczy docisnac mocniej urzadzenie pomiarowe ;-)

wladca-swiata
Specjalista poziom 2 (min. 300)

Post napisał: wladca-swiata » 24 lut 2011, 18:04

Drąży się bardzo ładnie, wgłębnie jak i WEDM, co do frezowania to bardzo ściera narzędzia, ale bez przesady. Każdy średnio rozgarnięty poradzi sobie. Gorzej z wierceniem wiertłami HSS. Jednostkowo (kilka, kilkadziesiąt otworów) da radę, jeśli mowa o jakiejś serii, czy naprawdę dużej wielokrotności otworów to lepiej od razu kupić wiertła VHM. Tyle jeśli chodzi o obróbkę w stanie zmiękczonym :) Teraz materiał hartowany. Jest źle (oczywiście chodzi mi tylko o skrawanie, bo drążenie bez zmian). Tym bardziej, że z reguły materiały takie hartuje się dość wysoko, ok 62-65 HRc. Po prostu SZKŁO. Osobiście polecam frezy Hitachi, dają radę. Ciężko jest nawet wyszlifować na szlifierce do płaszczyzn. Od razu lepiej kupować ściernicę o twardości J, lub nawet I. K są zbyt twarde i szybko tępiące się ścierniwo za wolno usuwane jest ze ściernicy, przez co szybko przypala powierzchnię. Ja głównie miałem do czynienia z Vanadis 6, z 11 jest podobnie.

Awatar użytkownika

Autor tematu
maz
Kontakt:

Post napisał: maz » 24 lut 2011, 19:10

Hmm, mam do zrobienia male serie, ale czestotilowsc wykonywania bedzie duza.
Otwory sa do zrobienia, z tym ze plytkie np D8mmx14 mm +kolnierz pod srube.
Jesli chodzi o frezowanie to dam rade, ale o drążenie sie boje, bo mam słabą drążarkę i na niej jeszcze w spiekach nic nie robilem. Boje sie, ze nie pociągnie tego tematu. Co prawda mam mozliwosc zmiany polaryzacji bo to sie zdajsie tak robi, ale chyba bez testu juz na docelowym materiale sie nie obejdzie. dokladnie to ma byc Vanadis 10(lub 109 bo tak cos mowili) i hartowany do min 65 hrc.
Kazde parametry sa idealne, czasami tylko narzedzia sa malo wytrzymale :-)
Kazdy wymiar da sie osiagnac, czasami wystaczy docisnac mocniej urzadzenie pomiarowe ;-)

wladca-swiata

Post napisał: wladca-swiata » 24 lut 2011, 20:23

spokojnie, to nie są węgliki spiekane. Drąży się normalnie, jak NC11LV.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka metali”