Aluminiowe ringi... jak, co, gdzie i kiedy???

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce metalu ręcznej jak i za pomocą CNC

Autor tematu
Joshi
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

Aluminiowe ringi... jak, co, gdzie i kiedy???

Post napisał: Joshi » 09 lut 2011, 17:11

Witam.

Mam na imię Sebastian i jest to mój pierwszy post więc witam wszystkich serdecznie :)
Zarejestrowałem się, ponieważ mam ogromny problem i liczę, że tu sami fachowcy i ktoś pomoże :)

O co się rozchodzi?
Piszę pracę na temat "Aluminiowych ringów". Temat dość dziwaczny, a i informacjo o tym praktycznie zero. Konkretnie chodzi mi o coś takiego (obrazek poniżej)

Obrazek

Podstawowe pytanie: czy takie ringi są odlewane z aluminium czy są po prostu cięte na CNC? Jakie urządzenia, maszyny, materiał są potrzebne do produkcji takich ringów? Pytań 1000, ale mam nadzieję, że ktoś mi pomoże.

Pozdrawiam wszystkich ! :)
Sebastian

margor
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1

Post napisał: margor » 09 lut 2011, 21:56

Na skalę przemysłową - to zależy od koncepcji designera, ale raczej nie wycinane na cnc. Często wytłacza z blachy, ale najczęściej jest to odlew z "plastiku" następnie metalizowane natryskowo. Natomiast kilka czy kilkanaście sztuk (jeśli klient zapłaci) to się frezuje. Był czas, że i ja bawiłem się w takie rzeczy.

[ Dodano: 2011-02-09, 21:56 ]
Na skalę przemysłową - to zależy od koncepcji designera, ale raczej nie wycinane na cnc. Często wytłacza z blachy, ale najczęściej jest to odlew z "plastiku" następnie metalizowane natryskowo. Natomiast kilka czy kilkanaście sztuk (jeśli klient zapłaci) to się frezuje. Był czas, że i ja bawiłem się w takie rzeczy.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka metali”