Toczenie konwencjonalne łuku. Pomocy :)

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce metalu ręcznej jak i za pomocą CNC

Autor tematu
czarna23zg
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2

Toczenie konwencjonalne łuku. Pomocy :)

Post napisał: czarna23zg » 13 gru 2010, 18:10

Witam, projektuje sobie proces technologiczny wałka, wstępny plan obróbki mam. Mój problem jest nasętpujący : poniżej zamieszczam link do rysunku.. nie wiem jak wytoczyć ten promien r=30. Według mojego wykładowcy muszę mieć obróbke zgrubną,kształtujacą tez. Więc domyslam się iż muszę to wykonać nożem specjalnym promieniowym o pomieniu 30. Tylko jak zapisac to w karcie procesu, bo rozumiem ze schodzi się ze średnicy w średnicę nasętpna czyli w moim przypadku fi 70. Chodzi mi o dokładny zapis wytoczenia tego łuku. Wzorce nie wchodzą w grę bo nie mam o nich pojęcia. A tokarka bedzie TUB 32.

Z góry dziękuję za pomoc.

)

Tagi:

rudolf26
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 1

Post napisał: rudolf26 » 13 gru 2010, 20:13

Cześć ;)
Toczenie na przystawce raczej tu nie przejdzie. Może podzielić na 3 noże, zgrubny R25, kształtujący R32 i wykańczający R30. Wszystkie noże będą nożami specjalnymi. My w technologiach podajemy nr takiego noża i dołączamy rysunki wykonawcze oraz traktujemy takie narzędzie jako przyrząd lub w tym przypadku narzędzie specjalne. Wymiar 72,5 zakładam, że będzie zrobiony wcześniej. Można też wcześniej zrobić ø145 oraz wymiar 108,5 a nożach dać wyjścia z promienia po kącie 5° patrząc z góry na nóż w tym przypadku prawy.

Pozdro!

Autor tematu
czarna23zg
Posty w temacie: 2

Post napisał: czarna23zg » 14 gru 2010, 09:54

a jakiś skromny rysunek tego łuku po kazdym przejsciu noza (r=25, r =30 etc.) ? bo to mi naprawde dużo nie mówi a jeszcze musze miec naddatki pozniej na szlifowanie, wiec nie wyobrazam sobie jak on by mógl mi zeskrawac na gotowy r =30, naddatku na szlifowanie 0/3 na strone. Prosze o pomoc, projekt do oddania jutro a ja stoje w miejscu przez ten łuk. Rozumiem ze w CNC jest łatwiej ale ja potrzebuje plan obrobki do konwencjonalnej i nawet nie wiem jak zapisac w karcie ta operacje ( tego łuku).

mike217
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: mike217 » 14 gru 2010, 10:02

W karcie zapiszesz Toczenie Łuku o promieniu r=30 , narzędziem bedzie Nóż specjalny o takim promieniu a wykonasz to na tokarce Tub 32. Gorzej jak musisz też rozrysować te narzędzie specjalne.. Panowie jak myslicie pociągnie Tub 32 taki nóż na raz? Czy trzeba by faktycznie jechać na 3 razy co koleżance chyba mocno komplikuje projekt??

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka metali”