chłodzenie detalu
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
chłodzenie detalu
Witam,
Jak wygląda sprawa z chłodzeniem żeliwa? u nas w firmie nikt nie leje chłodziwa, ale w innej firmie widziałem że używają chłodziwa i to bardzo obficie??? słyszałem także że niektórych gatunków stali podczas obróbki sie nie chłodzi jak to wrescie jest???
Jak wygląda sprawa z chłodzeniem żeliwa? u nas w firmie nikt nie leje chłodziwa, ale w innej firmie widziałem że używają chłodziwa i to bardzo obficie??? słyszałem także że niektórych gatunków stali podczas obróbki sie nie chłodzi jak to wrescie jest???
Tagi:
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
Witam
Jak spojrzysz do wielu poradników obróbki skrawaniem to przeczytasz tam , że przy obróbce żeliwa nie stosuje się środka chłodząco - smarującego , tj . chłodziwa.
Ja tak czasami robię w trakcie frezowania otworów w płytach żeliwnych (patrz; foto).
Jak spojrzysz do wielu poradników obróbki skrawaniem to przeczytasz tam , że przy obróbce żeliwa nie stosuje się środka chłodząco - smarującego , tj . chłodziwa.
... być może w innym celu , np. w celu usunięcia materiału obrobionego z pod narzędzia (np. głowica)....ale w innej firmie widziałem że używają chłodziwa i to bardzo obficie??? ....
Ja tak czasami robię w trakcie frezowania otworów w płytach żeliwnych (patrz; foto).
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Lider FORUM (min. 2000)
To pytanie trochę mnie nurtowało, przy okazji spytałem o to "przedwojennego" fachowca, on obrabia żeliwo na sucho, bo twierdzi, że pył żeliwny w połączeniu z chłodziwem tworzy papkę, bardzo brudzącą maszyny i trudną do usunięcia,ArturMAZAK pisze:Jak wygląda sprawa z chłodzeniem żeliwa?
o korozji nic nie wie, ale to pewnie mocno zależy od składu chłodziwa.sinad pisze:Żeliwa się nie chłodzi się emulsją z powodu korozji
Może nie zależy im na czystości maszyn ?ArturMAZAK pisze: ale w innej firmie widziałem że używają chłodziwa
Uznałem sprawę za wyjaśnioną.
Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
witam
Jak kiedyś pracowałem w firmie, gdzie obrabiało się duże korpusy żeliwne to nigdy chłodziwa nie stosowaliśmy. Tylko przy gwintowaniu nafta albo olej. Wyjątkiem było szlifowanie tutaj chłodziwo było używane normalnie. W innej firmie frezowaliśmy małe korpusy w maszynach zamkniętych i po obróbce trzech narzędzi sztuka się strasznie grzała. Do tego stopnie że nie dało się dalej robić i zmuszeni byliśmy użyć chłodziwa i problem zniknął.
Jak kiedyś pracowałem w firmie, gdzie obrabiało się duże korpusy żeliwne to nigdy chłodziwa nie stosowaliśmy. Tylko przy gwintowaniu nafta albo olej. Wyjątkiem było szlifowanie tutaj chłodziwo było używane normalnie. W innej firmie frezowaliśmy małe korpusy w maszynach zamkniętych i po obróbce trzech narzędzi sztuka się strasznie grzała. Do tego stopnie że nie dało się dalej robić i zmuszeni byliśmy użyć chłodziwa i problem zniknął.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Pracuję w firmie gdzie obrabia się żeliwo i stosuje się chłodziwo. Chyba najważniejszym powodem dlaczego tak robimy jest to że pył żeliwny strasznie brudził maszyny, a emulsja dość dobrze to zmywa. Testowałem kiedyś frez który miał pracować bez chłodziwa i po samych testach pyłu było wszędzie dość sporo. Korozji na pewno żadnej nie ma po chłodziwie. Wydaje mi się że odprowadzenie ciepła też jest pewnym powodem jego stosowania, a przy niektórych gatunkach płytek widać różnicę w powierzchni obrobionej. Osobiście nie widzę powodów dlaczego by chłodziwa nie stosować? Chyba że narzędzie nie może z nim pracować.