Wykonanie otworu w walku - aluminium - ew zlece wykonanie
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 3
Wykonanie otworu w walku - aluminium - ew zlece wykonanie
Witam
Poszukuje metody wykonia otworu fi 25 H7 w walku fi 40 o dlugosci 120 mm ( dlugosc calkowita walka to 150 mm ) - nieprzelotowy - problemem ktorego nie moge przejsc jest jakosc powierzchni w otworze - nie moze miec ona zadnych rys , zaciagniec ani wiekszych sladow narzedzia bo w srodku bedzie pracowal tlok z uszczelkami .
Jesli ktos mialby jakies propozycje bylbym wdzieczny
ps
Jesli ktos mialby taka mozliwosc prosze o pw w celu zlecenia wykonania takich elementow
Poszukuje metody wykonia otworu fi 25 H7 w walku fi 40 o dlugosci 120 mm ( dlugosc calkowita walka to 150 mm ) - nieprzelotowy - problemem ktorego nie moge przejsc jest jakosc powierzchni w otworze - nie moze miec ona zadnych rys , zaciagniec ani wiekszych sladow narzedzia bo w srodku bedzie pracowal tlok z uszczelkami .
Jesli ktos mialby jakies propozycje bylbym wdzieczny
ps
Jesli ktos mialby taka mozliwosc prosze o pw w celu zlecenia wykonania takich elementow
Ostatnio zmieniony 20 sie 2010, 19:57 przez Tonnrud, łącznie zmieniany 1 raz.
Tagi:
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
Nie jestem specjalistą więc mogę nie mieć racji, ale ja osobiście to rozwierciłbym mniejszym wiertłem np 22. Drugie wiertło zaostrzyłbym na kąt prosty (tak jak frez), żeby pozbyć się stożka (jeśli nie jest mile widziany), a później jechał nożem na chłodziwie i z większymi prędkościami i możliwie małym posuwem. Ewentualnie użyć rozwiertaków, ale też wszystko na chłodziwie . Ja z braku laku uzywam rzepaku
z biedronki. Jeśli masz jakiś kawałek, który jest już przeznaczony na straty to być może mój sposób zda egzamin, choć w temacie to jestem początkujący i co najwyżej moja zieleń przybrała mniej intensywny odcień
... no i nie wiem czy Ci ta H7 wyjdzie po takiej operacji
Wszystko zależy ile masz narzędzi i funduszy - jeśli fundusze nie grają roli to przeważnie są wiertła i płytki specjalnie do alu. Wiór w alu się ciągnie i potrafi zadrzeć. Nie wiem jak PA6 ale PA9 jest wbrew pozorom suche (taki drobny pyłek przy toczeniu i wierceniu powstaja, oprócz 100 metrowego wióra, rzecz jasna
). Bez rzepaku lub czegoś bardziej wyrafinowanego nie zrobisz klasy.

... no i nie wiem czy Ci ta H7 wyjdzie po takiej operacji

Wszystko zależy ile masz narzędzi i funduszy - jeśli fundusze nie grają roli to przeważnie są wiertła i płytki specjalnie do alu. Wiór w alu się ciągnie i potrafi zadrzeć. Nie wiem jak PA6 ale PA9 jest wbrew pozorom suche (taki drobny pyłek przy toczeniu i wierceniu powstaja, oprócz 100 metrowego wióra, rzecz jasna

tokarka NARVIK "made in Taiwan", frezarka Hartford (klon Bridgeporta "made in Taiwan"), frezarka Bridgeport w takcie przeróbki na CNC, frezarka CNC DIY, trochę pomniejszych klamotów
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
Roztocz otwór na 24, potem rozwiertakiem 25H7, niestety rozwiertak będziesz musiał cofać na obrotach, aby nie zostawił rys, czy nie rozbije otworu? nie wiem. Z noża może i by wyszło ale na 12 cm to już bedzie sprężynować, problemem będzie e chłodziwa na nóż, jak zrobi się narost to od razu zrobi Ci rysy i zacznie jęczeć... Ja bym stawiał na rozwiertak.