Wałek 40HM

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce metalu ręcznej jak i za pomocą CNC

Autor tematu
Qbus
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

Wałek 40HM

Post napisał: Qbus » 15 sie 2010, 00:23

Witam.
Jestem tu nowy więc proszę o wyrozumiałość :wink:

Chciałem zapytać o kilka rzeczy dotyczących wałka ze stali 40HM. Na wstępie powiem, że to wszystko ma być wykonane na kompie w ramach projektu. Nie chodzi mi tu jednak o gotowca, bo poczyniłem już pewne kroki, jednak utknąłem i prosiłbym o pomoc Kolegów, bo nie wiem co dalej. Sprawa wygląda tak:

Mam do wykonania wałek w EdgeCAM'ie. Na początku oczywiście w SolidWorksie wykonałem model 3D tego wałka - zgodnie z wymiarami zadanymi. Teraz w EdgeCAM'ie importuję ten model. Ustawiam oczywiście wszystkie cechy tokarskie, ustawienie w przestrzeni i inne potrzebne rzeczy, aby móc rozpocząć obróbkę. Półfabrykatem jest walec nałożony na model z odpowiednimi naddatkami przeznaczonymi na obróbkę. Teraz tylko wybór narzędzia z magazynu. Cóż przyznam się Wam szczerze, że zrobiłem to trochę na zasadzie "ten nóż będzie dobry" i cyk OK. Ale teraz pojawiają się schody, a mianowicie...
Czy klikając na Planowanie, czy Obróbka Zgrubna natrafiam na okno dialogowe EdgeCAM'a, w którym powinienem wpisać pewne parametry.
- Posuw roboczy [mm/obr]
- Obroty [obr/min]
- Głębokość skrawania [mm]
Wszystko ładnie pięknie, ale jeśli się nie mylę to wartości te powinny zależeć zarówno od materiału jaki obrabiam (stal 40HM) i/lub od średnicy jaką obrabiam i/lub narzędzia jakiego używam. I tu pojawia się pewien problem.
Przeglądając katalogi kilku firm w internecie m.in. Sandvik, Hanita, Baildonit zauważyłem, że o ile dla procesów frezowania wszystko jest ładnie podane, bo mamy np w katalogu Hanita Cutting Tools (Hanita) podane: d, z, fz, n, Vf i wiemy co mamy robić. Jednak dla mnie parametry podawane dla toczenia nie są już takie łatwe do przyswojenia. Są podawane jakieś dziwne kody producenta i nie wiem co one znaczą. Po prostu obłęd.

Jeśli można Was prosić o odpowiedź na powyższe pytania to będę wdzięczny.
Ponad to nurtuje mnie jeszcze jedno. Czy istnieje coś takiego jak tablice ze standardowymi parametrami dla tej stali - 40HM do toczenia?? Jeśli tak to prosiłbym w miarę możliwości o jakiś link. Natomiast jeśli pozostają tylko np. tablice Sandvik'a to czy mógłby mi ktoś wyjaśnić jak z niej korzystać?? (katalog)<-- link do katalogu Sandvik'a. Chodzi mi o "A - Toczenie ogólne". Szukając dalej odpowiedzi na moje pytania napotkałem jeszcze na coś takiego: (kalkulator) jakiś kalkulator parametrów Sandvik Coromant. Ale w tym przypadku nie wiem skąd wziąć wszystkie wartości potrzebne z lewej strony, aby wyliczyło mi prawą stronę.

Wszelkie porady mile widziane. Mam nadzieje, że nie wykazałem się totalną niewiedzą, a jeśli tak to z góry przepraszam i proszę o pomoc w doborze tych parametrów.

pozdrawiam
Qba

Tagi:

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: WZÓR » 16 sie 2010, 08:00

...Czy klikając na Planowanie, czy Obróbka Zgrubna natrafiam na okno dialogowe EdgeCAM'a, w którym powinienem wpisać pewne parametry.
- Posuw roboczy [mm/obr]
- Obroty [obr/min]
- Głębokość skrawania [mm] ...
Pobierz sobie i poczytaj katalog Sandvik 2010 (działy o toczeniu)... poznając podstawy zrozumiesz zagadnienie i sam rozwiążesz swój problem.
:arrow: https://www.cnc.info.pl/topics86/poradn ... t20139.htm
...Wszystko ładnie pięknie, ale jeśli się nie mylę to wartości te powinny zależeć zarówno od materiału jaki obrabiam (stal 40HM) i/lub od średnicy jaką obrabiam i/lub narzędzia jakiego używam. ....
Średnica materiału (...pozornie) nie ma wpływu na obróbkę , gdyż większość programów jest pisana na stałą prędkość skrawania (G96) , tzn. ,że gdy obrabiany przedmiot staje się mniejszy , to prędkość wrzeciona wzrasta.
Ważne w tym momencie jest dobranie odpowiedniego Vc , ap i f - są to parametry , które znajdziesz w katalogu z płytkami (przy każdej płytce i rodzaju obróbki w/w parametry są inne).
... i proszę o pomoc w doborze tych parametrów.
Nie pokazałeś co chcesz toczyć .... bez modelu / rysunku ciężko jest mi coś zasugerować. :smile:
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka metali”