Witam!!!
W związku z tym że jestem początkującym operatorem-programistą, proszę doświadczonych forumowiczów o porady w jaki sposób uchronić sie od kolizji, co należy pamiętać, co robić a czego nie, pracuję od jakiegoś czasu na mazakach, ostatnio przyszło mi pracować na fanucu i naprzykład dowiedziałem sie co było dla mnie wilekim zaskoczeniem że podczas obrotu głowicą narzędziową na tokarce w trybie ręcznym, nie zmienia sie długość narzędzia w osi Z, należy w trybie mdi wpisać np. t1010 i dobiero zostanie zmienione.
porady dla początkujących
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Zanim nacisniesz zielony guzik, upewnij sie 3 razy, czy wszystko ok, przejdz sie po zakladzie, wroc, pomysl jeszcze raz i dzialaj. Rob symulacje, cztaj kod, ktory jest na wyswietlaczu, uzywaj single-block na poczatek i rapidy na najmniejsze mozliwe.
Mysl co robisz, a nie bedziesz zaskoczony.
Mysl co robisz, a nie bedziesz zaskoczony.
Kazde parametry sa idealne, czasami tylko narzedzia sa malo wytrzymale 
Kazdy wymiar da sie osiagnac, czasami wystaczy docisnac mocniej urzadzenie pomiarowe

Kazdy wymiar da sie osiagnac, czasami wystaczy docisnac mocniej urzadzenie pomiarowe

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Trzy zasady :
Jak nie umiesz / nie jesteś przeszkolony to się nie dotykaj maszyny .
Jak nie wiesz jak działa jakiś guzik to go nie dotykaj .
I najważniejsza , najpierw myśl potem rób .
Kazda maszyna ma jakieś swoje "knify" i najlepiej dopytać operatora o co kaman . Na tokarce najłatwiej wywołać kolizje przy szybkich najazdach - odjazdach , obrocie głowicy . Jazda na ręcznym przyspieszonym przez kogoś niedoświadczonego to tez bardzo wysokie ryzyko . Na fanuc-u brak kropki może przysporzyć problemów jeśli jest w lini z G0 . Ślepa wiara w symulacje tez może zgubić choć przyznaje ze bez symulacji uruchamianie programu może dostarczyć niezapomnianych wrażeń
Jak nie umiesz / nie jesteś przeszkolony to się nie dotykaj maszyny .
Jak nie wiesz jak działa jakiś guzik to go nie dotykaj .
I najważniejsza , najpierw myśl potem rób .
Kazda maszyna ma jakieś swoje "knify" i najlepiej dopytać operatora o co kaman . Na tokarce najłatwiej wywołać kolizje przy szybkich najazdach - odjazdach , obrocie głowicy . Jazda na ręcznym przyspieszonym przez kogoś niedoświadczonego to tez bardzo wysokie ryzyko . Na fanuc-u brak kropki może przysporzyć problemów jeśli jest w lini z G0 . Ślepa wiara w symulacje tez może zgubić choć przyznaje ze bez symulacji uruchamianie programu może dostarczyć niezapomnianych wrażeń

Moj chomik
http://chomikuj.pl/skotisobek
http://chomikuj.pl/skotisobek
-
Również pracuję na Mazaku i podstawą przy puszczaniu nowego programu jest ręczne sprawdzenie programu. Nie wiem czy jest tan tryb symulacji bo nie mam żadnej instrukcj.
Wchodzę w program i sprawdzam ile każde narzędzie schodzi w Z, po skojarzeniu tego z długością wyssunięcia nzrzeędzia z oprawki jak i samą wielkością oprawki można wyeliminować sporo kolizji.
W mazaku jest to bardzo proste ponieważ w opcji wyszukaj wstech wystarczy wpisać npo "Z-" i przy Z=0 na pow. górnej program wyszukuje na ile frez schodzi.
Fanuc podobno ma zabezpieczenie odnośnie błędu typu zerowe obroty S0, jak jest z mazakiem nie wiem ale można to również szybko sprawdzić.
Trzeba również zachować dokąłdność przy mierzeniu narzędzi ( u mnie G55) jak i danych narzedzia - korekcja ( NUM).
Wchodzę w program i sprawdzam ile każde narzędzie schodzi w Z, po skojarzeniu tego z długością wyssunięcia nzrzeędzia z oprawki jak i samą wielkością oprawki można wyeliminować sporo kolizji.
W mazaku jest to bardzo proste ponieważ w opcji wyszukaj wstech wystarczy wpisać npo "Z-" i przy Z=0 na pow. górnej program wyszukuje na ile frez schodzi.
Fanuc podobno ma zabezpieczenie odnośnie błędu typu zerowe obroty S0, jak jest z mazakiem nie wiem ale można to również szybko sprawdzić.
Trzeba również zachować dokąłdność przy mierzeniu narzędzi ( u mnie G55) jak i danych narzedzia - korekcja ( NUM).
"Technologia rozwiązuje problemy, nie politycy"
-
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
I jescze jedna sprawa. Pamietaj za kazdym razem jak zaczynasz prace mierz narzedzia i detal, Musisz miec to w nawyku, ze kazda zmiana to pomiar.
I zeby ci nikt na drugiej zmianie psikusa nie zrobil
I zeby ci nikt na drugiej zmianie psikusa nie zrobil

Kazde parametry sa idealne, czasami tylko narzedzia sa malo wytrzymale