porady dla początkujących

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce metalu ręcznej jak i za pomocą CNC
Awatar użytkownika

Autor tematu
ArturMAZAK
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1

porady dla początkujących

Post napisał: ArturMAZAK » 15 sie 2010, 20:08

Witam!!!
W związku z tym że jestem początkującym operatorem-programistą, proszę doświadczonych forumowiczów o porady w jaki sposób uchronić sie od kolizji, co należy pamiętać, co robić a czego nie, pracuję od jakiegoś czasu na mazakach, ostatnio przyszło mi pracować na fanucu i naprzykład dowiedziałem sie co było dla mnie wilekim zaskoczeniem że podczas obrotu głowicą narzędziową na tokarce w trybie ręcznym, nie zmienia sie długość narzędzia w osi Z, należy w trybie mdi wpisać np. t1010 i dobiero zostanie zmienione.

Tagi:

Awatar użytkownika

maz
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: maz » 15 sie 2010, 20:57

Zanim nacisniesz zielony guzik, upewnij sie 3 razy, czy wszystko ok, przejdz sie po zakladzie, wroc, pomysl jeszcze raz i dzialaj. Rob symulacje, cztaj kod, ktory jest na wyswietlaczu, uzywaj single-block na poczatek i rapidy na najmniejsze mozliwe.
Mysl co robisz, a nie bedziesz zaskoczony.
Kazde parametry sa idealne, czasami tylko narzedzia sa malo wytrzymale :-)
Kazdy wymiar da sie osiagnac, czasami wystaczy docisnac mocniej urzadzenie pomiarowe ;-)

Awatar użytkownika

skoti
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: skoti » 15 sie 2010, 20:58

Trzy zasady :
Jak nie umiesz / nie jesteś przeszkolony to się nie dotykaj maszyny .
Jak nie wiesz jak działa jakiś guzik to go nie dotykaj .
I najważniejsza , najpierw myśl potem rób .

Kazda maszyna ma jakieś swoje "knify" i najlepiej dopytać operatora o co kaman . Na tokarce najłatwiej wywołać kolizje przy szybkich najazdach - odjazdach , obrocie głowicy . Jazda na ręcznym przyspieszonym przez kogoś niedoświadczonego to tez bardzo wysokie ryzyko . Na fanuc-u brak kropki może przysporzyć problemów jeśli jest w lini z G0 . Ślepa wiara w symulacje tez może zgubić choć przyznaje ze bez symulacji uruchamianie programu może dostarczyć niezapomnianych wrażeń :roll:

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: WZÓR » 15 sie 2010, 23:33

Przed pokręceniem głowicą i wymianą narzędzia rób najazd na ;
...
G28 U0
G28 W0
...
, a na pewno nie zahaczysz o uchwyt i detal obrabiany.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki

Awatar użytkownika

marchru

Post napisał: marchru » 16 sie 2010, 11:18

Również pracuję na Mazaku i podstawą przy puszczaniu nowego programu jest ręczne sprawdzenie programu. Nie wiem czy jest tan tryb symulacji bo nie mam żadnej instrukcj.
Wchodzę w program i sprawdzam ile każde narzędzie schodzi w Z, po skojarzeniu tego z długością wyssunięcia nzrzeędzia z oprawki jak i samą wielkością oprawki można wyeliminować sporo kolizji.
W mazaku jest to bardzo proste ponieważ w opcji wyszukaj wstech wystarczy wpisać npo "Z-" i przy Z=0 na pow. górnej program wyszukuje na ile frez schodzi.
Fanuc podobno ma zabezpieczenie odnośnie błędu typu zerowe obroty S0, jak jest z mazakiem nie wiem ale można to również szybko sprawdzić.
Trzeba również zachować dokąłdność przy mierzeniu narzędzi ( u mnie G55) jak i danych narzedzia - korekcja ( NUM).
"Technologia rozwiązuje problemy, nie politycy"

Awatar użytkownika

maz
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: maz » 16 sie 2010, 13:52

I jescze jedna sprawa. Pamietaj za kazdym razem jak zaczynasz prace mierz narzedzia i detal, Musisz miec to w nawyku, ze kazda zmiana to pomiar.
I zeby ci nikt na drugiej zmianie psikusa nie zrobil ;-)
Kazde parametry sa idealne, czasami tylko narzedzia sa malo wytrzymale :-)
Kazdy wymiar da sie osiagnac, czasami wystaczy docisnac mocniej urzadzenie pomiarowe ;-)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka metali”