Wiercenie otworów o dł. 600 mm
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
Wiercenie otworów o dł. 600 mm
Witam wszystkich
Materiał to blok staliwny o wymiarach 120x60x600. Przez całą jego długość trzeba przewiercić otwór o średnicy 12 mm. Panowie proszę o podpowiedź jak tego dokonać dysponując zwykłą wiertarką słupową oraz frezarką średniej wielkości , no i jest jeszcze tokarka TUJ. Jakiego najlepiej użyć narzędzia i jakiej metody ? Z góry dziękuję za podpowiedzi.
Materiał to blok staliwny o wymiarach 120x60x600. Przez całą jego długość trzeba przewiercić otwór o średnicy 12 mm. Panowie proszę o podpowiedź jak tego dokonać dysponując zwykłą wiertarką słupową oraz frezarką średniej wielkości , no i jest jeszcze tokarka TUJ. Jakiego najlepiej użyć narzędzia i jakiej metody ? Z góry dziękuję za podpowiedzi.
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
wierciłem takie otwory niejednokrotnie, nie obejdziesz się jednak bez kilku wierteł... najpierw jedziesz krótkim ile się da, później musisz mieć wiertła przedłyżane, niektóre dostaniesz w sprzedaży, my spawaliśmy do wiertła zwykły pręt nieco mniejszej średnicy od wiertła, jeśli już wiercisz takim wiertłem to czesto wyprowadzaj wióry bo jak się z nimi zaklinujesz to już du** i wiertło zostanie w środku. z wiertarką to też różnie, zależy jaki ma skok, być może będziesz musiał jezdzić całym stołem z detalem w dół i górę dla odprowadzenia wióra a samym wiertłem do wiercenia.
- Heidenhain - Siemens - Fanuc -
Able to use the following programmes: FANUC Series 18i-TB, FANUC O-T, SIEMENS SINUMERIC 810D & 840D, ShopMILL, ShopTURN, ManualTURN, HEIDENHAIN CNC ISO, DIN PLUS and TURN PLUS (CNC PILOT) and many more.
Able to use the following programmes: FANUC Series 18i-TB, FANUC O-T, SIEMENS SINUMERIC 810D & 840D, ShopMILL, ShopTURN, ManualTURN, HEIDENHAIN CNC ISO, DIN PLUS and TURN PLUS (CNC PILOT) and many more.
-
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Kontakt:
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Kontakt:
U mnie, tokarz na tokarce takie rzeczy robi. Zdejmuje imak, kladzie podkladki, tak aby os uchwytu byla na osi otworu, wiertlo w uchwyt tokarski i jazda
Jak mial wytrasowane to z obu stron nawiercal.

Kazde parametry sa idealne, czasami tylko narzedzia sa malo wytrzymale 
Kazdy wymiar da sie osiagnac, czasami wystaczy docisnac mocniej urzadzenie pomiarowe

Kazdy wymiar da sie osiagnac, czasami wystaczy docisnac mocniej urzadzenie pomiarowe

-
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
Stawiam na wiertło lufowe, byłem przy takich numerach. Może sam początek był wykonany osobnym wiertłem dla późniejszego prowadzenia a potem do końca już wiertło lufowe.
Wierciliśmy dwa otwory poniżej fi20 długie około 500 w głąb z każdej strony w takich kolumnach dwumetrowych. Kolumna była mocowana w dwóch mimośrodowych podtrzymkach napędzanych z wrzeciona tokarki a wiertło miało tylko posuw. Jeśli dobrze to ustawiono wiercenie było bezproblemowe, ale widziałem też jak operatorowi wiertło wyszło bokiem z kolumny
Wierciliśmy dwa otwory poniżej fi20 długie około 500 w głąb z każdej strony w takich kolumnach dwumetrowych. Kolumna była mocowana w dwóch mimośrodowych podtrzymkach napędzanych z wrzeciona tokarki a wiertło miało tylko posuw. Jeśli dobrze to ustawiono wiercenie było bezproblemowe, ale widziałem też jak operatorowi wiertło wyszło bokiem z kolumny

Śląsk - Nierdzewka, Alloy, Laser, Gięcie, Excel
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
https://www.cnc.info.pl/topics66/wierce ... 088,10.htm
U nas takie wiercenie wychodziło z dokładnością do kilku dych. Nam to wystarczało. Ważne żeby zrobić jakiś otwór prowadzący, a potem co jakiś czas wysuwać wiertło na coraz dłuższy wysięg.
U nas takie wiercenie wychodziło z dokładnością do kilku dych. Nam to wystarczało. Ważne żeby zrobić jakiś otwór prowadzący, a potem co jakiś czas wysuwać wiertło na coraz dłuższy wysięg.