Cześć
Mam problem z piłą taśmową BS128, nowa taśma, koło napinające ustawione a mimo wszystko nawet przy bardzo małym posuwie spada taśma... zastanawiam się nad przetoczeniem obu kół bo nie mam już pomysłów. Tak jak przykładałem coś do koła napinającego mam wrażenie że jest stożek i to akurat nie w tą stronę co trzeba. Pytanie kluczowe, koło ma być płaskie po całości czy jakaś baryłka jest potrzebna ?? Taśma nowa, czy nowa czy stara ten sam efekt, koła i taśma czyste bez opiłków.
I w sumie drugi temat, gdzieś w necie widziałem wątek przerobieniu tej piły na taśmy 20 mm, ktoś robił nakładki poszerzające na te koła tylko nie mogę sobie przypomnieć gdzie to widziałem.
Piła taśmowa BS128- spadajaca taśma
Podczas cięcia spada tasma
-
jasiu...
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 1
Re: Piła taśmowa BS128- spadajaca taśma
W takich piłach problemem jest ułożyskowanie kół napinających. Najtańsze łożyska, z dużym luzem powodują, że koła są ściągane i taśma spada. Teoretycznie jak próbujesz ręką, to wydaje się wszystko stabilne, ale taśma jest silniejsza, niż ręka.
Pewnie, że możesz dać szersze koła, ale będzie jeszcze gorzej, chyba że spróbujesz, żeby zniwelować ściąganie dać lekki skos do miejsca, gdzie piła się opiera. Tyle, że wówczas będzie się ścierać i piszczeć.
Pewnie, że możesz dać szersze koła, ale będzie jeszcze gorzej, chyba że spróbujesz, żeby zniwelować ściąganie dać lekki skos do miejsca, gdzie piła się opiera. Tyle, że wówczas będzie się ścierać i piszczeć.