mam głowiczki firmy KIENINGER i potrzebuję dokupić do nich płytki. Zauważyłem, że moja maszyna ma specyficzne podejście do narzędzi i jedne dają radę dużo lepiej niż inne, więc idąc tym tropem chciałbym dobrać odpowiednie płytki.
Wygląda, że im bardziej ostre narzędzia stosuję, tym lepiej sobie obrabiarka radzi, czyli generalnie o wiele lepiej idzie frezami niż głowiczkami z płytkami, frezy bez promienie zaokrągleń > frezy z promieniami. No i oczywiście w miękkich materiałach idzie zdecydowanie lepiej niż w twardych.
Przykład możliwych parametrów dla freza oraz głowiczki dla aluminium:
Frez palcowy VHM fi16
Strategia: HSM
Ap: 3mm
Ae: 6,4mm
F: 3000mm/min
Bardzo ładnie idzie.
Głowiczka Koycoera fi20 z 3 płytkami BDGT11T308FR-JA:
Ap: 1mm
Ae: 12
F: 1000mm/min
Paskudnie idzie.
Natomiast zmniejszenie zagłębienia daje bardzo dużą zmianę.
Ap: 0,5mm
Ae: 12
F: 5000mm/min
Bardzo ładnie idzie.
Dodatkowo, maszyna źle sobie też radzi z obróbką stali głowiczką highfeed fi16 z 2 płytkami.
Dużo lepiej sytuacja wyglądała głowiczkami fi30 ze zdjęcia poniżej, ale dopóki ostrza płytek były ostre.

Reasumując, czy na podstawie podanych informacji byłby ktoś wstanie zasugerować, jakie płytki do stali kupić dla tych głowiczek KIENINGER? Geometria? Może jakaś konkretna powłoka?
Nie jestem jeszcze pewien, czy są to płytki typu E czy C bo dosyć ciężko to zmierzyć, natomiast szerokość części skrawającej to na pewno 6,35mm.