Szlifierka taśmowa CNC
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 4
Szlifierka taśmowa CNC
Witam
Czy ktoś spotkał się (może pracuje na czymś takim) ze szlifierką taśmową CNC?
Z góry dziękuję za wszystkie wypowiedzi
Pozdrawiam
Czy ktoś spotkał się (może pracuje na czymś takim) ze szlifierką taśmową CNC?
Z góry dziękuję za wszystkie wypowiedzi
Pozdrawiam
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
Re: Szlifierka taśmowa CNC
Pytasz bo chcesz wiedzieć czy ktoś pracował lub pracuje czy co, bo spodziewane odpowiedzi to TAK lub NIE. Niewiele się z tego dowiesz.
Moja to TAK.
Moja to TAK.
-
andrejch2 Chodzi mi właśnie o szlifierkę taśmową
Arias2 Pytam bo chciałbym uzyskać informację (o ile to będzie możliwe) o takiej maszynie. Jak pracuje (sterowanie,dokładności, jakie ma w ogóle możliwości, trudności związane z obsługą i programowanie itd.). Czy mógłbyś napisać coś więcej na temat maszyny na której pracujesz/pracowałeś?
Arias2 Pytam bo chciałbym uzyskać informację (o ile to będzie możliwe) o takiej maszynie. Jak pracuje (sterowanie,dokładności, jakie ma w ogóle możliwości, trudności związane z obsługą i programowanie itd.). Czy mógłbyś napisać coś więcej na temat maszyny na której pracujesz/pracowałeś?
-
Musi być to robione na taśmówce ( a przynajmniej tak mi się wydaje) ponieważ są to krzywe - nieregularne kształty soczewkowe (przejścia z jednego łuku w drugi itd). Ponadto elementy "nie są powtarzalne" ponieważ są to odkuwki z kwasówki...
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
borba pisze:Jak pracuje
Jak zwykła szlifierka taśmowa
Dokładność - wizualna
Z tego co widziałem nie są to maszyny do zmiennej pracy a raczej do tego samego typu jak spawy, przygotowanie np rurek do spawania przez polerowanie.
Sterowanie było na ogranicznikach i krzywkach.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Nie chcę reklamować firmy, ale cóż... https://fb.watch/h4JEnCjF48/ - o coś takiego Ci chodzi?
Jeśli tak, to co prawda są to odlewy aluminiowe, ale wypływki mają do kilkunastu milimetrów. Jak można wywnioskować, to wymaga zaprogramowania każdego ruchu i nie jest to proces krótkotrwały i wymaga specjalistów, ale jeżeli zaprogramuje się kilka/kilkanaście/kilkadziesiąt detali, to proces przezbrajania trwa krótko.
Jeśli tak, to co prawda są to odlewy aluminiowe, ale wypływki mają do kilkunastu milimetrów. Jak można wywnioskować, to wymaga zaprogramowania każdego ruchu i nie jest to proces krótkotrwały i wymaga specjalistów, ale jeżeli zaprogramuje się kilka/kilkanaście/kilkadziesiąt detali, to proces przezbrajania trwa krótko.
Seria, w moim wykonaniu, to dwie sztuki, w tym jedna w odbiciu lustrzanym. 

-
JacekBelof gniazdo obsługiwane przez robota już testowałem trochę mało wydajny (a przynajmniej to które nam zaprezentowano) ale jest to na pewno jedno z rozwiązań mnie interesujących. Testowałem też "obrabiarki" szlifierki 4 i 6 osiowe - są wydajniejsze prostsze w obsłudze i programowaniu - ale szukam czegoś cały czas i zbieram informację może uda się trafić na jeszcze coś interesującego.