Frezowanie długiego płaskownika alu

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce metalu ręcznej jak i za pomocą CNC
Awatar użytkownika

Autor tematu
Rafalgl
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Frezowanie długiego płaskownika alu

Post napisał: Rafalgl » 05 lis 2022, 18:47

Witam, mam do przefrezowania płaskowniki 280mm na optimum vario bf16. Pytanie jak rozwiązać dwa problemy, które są następujące:
1 - Podczas planowania środek płaskownika unosi się - jako że jest on zamocowany klampami do stołu za przeciwne końce, środek zwyczajnie się wygina, co wpływa na dokładność i jakość powierzchni. Co zrobić, by to zjawisko wyeliminować, jak to radzicie zamocować? Dociski bocne odpadają, element przebiega równolegle do rowków teowych.
2 - Długość płaskownika - nie mogę dofrezować do końca, ponieaż zwyczajnie kończy mi się posuw krótkiego stołu. Największy problem sprawia planowanie - z uwagi na średnice głowicy frezującej i ograniczające posuw klampy na końcach. Próbowałem luzować klampy i przesuwać detal po stole ponownie zaciskając, ale jak nietrudno się domyślić, rujnuje to zarówno powierzchnie jak i dokładność.

Myślałem, by kupić 3 małe, tanie imadła do wiertarki stołowej, złapać w nie element i przykręcić całość do stołu. Czy to byłoby dobre rozwiązanie?

Dodam, że nie zależy mi na super mega dokładności, chciałbym jednak by całość była na gładko przefrezowana. Element ten ma stanowić adapter-podstawę, do której będzie przykręcony liniał DRO, który ma nieco inny rozstaw otworów, niż te dedykwane istniejące w stole krzyżowym, nie chciałbym skracać liniału, gdyż pozbawiłoby mnie to kilku cm posuwu w osi Y.

Kto pyta, nie błądzi.

Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Re: Frezowanie długiego płaskownika alu

Post napisał: Steryd » 05 lis 2022, 19:19

Klampy po polsku nazywają się łapy.
Próbowałeś dokręcić coś z boków plaskownika i za to przykręcać do stołu?
Można?
Morzna!!!

Arias2
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)

Re: Frezowanie długiego płaskownika alu

Post napisał: Arias2 » 05 lis 2022, 22:08

Możliwości jest kilka.
Szerszy detal tak żeby go złapać min w 3 pkt i później frezować na żądaną szerokość,
jak wspomniałeś kupno imadeł lub jednego i zamocowania w nim dłuższych szczęk tak żeby łapały min 90% detalu,
przykleić płaskownik taśmą dwustronną i frezować. Metoda sprawdzona i dość często wykorzystywana u mnie przy długich i cienkich detalach które są frezowane i wiercone.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka metali”