Gwint trapezowy skok 6 pomocy
Zrobienie gwintu trapezowego
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 3
Gwint trapezowy skok 6 pomocy
Witam. Mam do zrobienia gwint trapezowy na średnicy 50mm i długości 200mm. Próbuje go zrobić na odcinku 50mm i niestety na początku idzie dobrze ale czym głębiej tym gorzej i maszyna potrafi się zatrzymać. Może ktoś mi podpowiedzieć jak naciąć taki gwint ? Jakiś sposób bądź dobrać parametry które mogą być kluczem do problemu. Pracuje na tokarce z sinumerik 808D. Za wszelką pomoc gorąco dziękuję
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Re: Gwint trapezowy skok 6 pomocy
Im głębiej wchodzisz w materiał tym mniej musisz przybierać, a tak w ogóle to wstyd że tokarz pyta się o takie podstawowe rzeczy. Polecam przeczytać "PORADNIK TOKARZA".
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Albo "podzielić" gwint na węższe frakcje i na koniec pełnym zarysem wyrównać.
https://docplayer.net/47823324-Lathe-se ... mming.html
http://cncsimulator.info/OnlineHelp/Onl ... ading.html
https://docplayer.net/47823324-Lathe-se ... mming.html
http://cncsimulator.info/OnlineHelp/Onl ... ading.html
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
Skoro "maszyna" potrafi się zatrzymać, to napisz jakiej mocy ma silnik. Może dla tej tokarki jest to zadanie ponad jej siły , aby robić ten gwint nożem o pełnym zarysie. W takiej sytuacji zrób najpierw gwint prostokątny a potem zrób boki nożami prawym i lewym. Ostatnie przejścia, jak da radę, zrób nożem do trapezu, jeśli nie będzie drgań.
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 3
Silnik 7.5 kw ale były z nim problemy . Bywał serwis i stwierdził że maszyna dostaję za mało prądu i zmienili przełożenie na kołach zeby zwiększyć moc ale za to jest mniejsza ilość obrotów . Przy niskich obrotach rzędu 200 potrafiła się maszyna zatrzymać. Jak myślicie może to być problemem?
Dodane 1 minuta 55 sekundy:
Maszynista1. Nie chodzi o to że nie umiem. Inne gwinty robię. Szczerze trapez pierwszy raz ale może wina stoi po stronie maszyny ? Parametry ustawiam i czy dam na 200 przejść czy na 100 zawsze się maszyna zatrzymuje
Dodane 1 minuta 55 sekundy:
Maszynista1. Nie chodzi o to że nie umiem. Inne gwinty robię. Szczerze trapez pierwszy raz ale może wina stoi po stronie maszyny ? Parametry ustawiam i czy dam na 200 przejść czy na 100 zawsze się maszyna zatrzymuje
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
Trzeba było problem z maszyną rozwiązać elektyrycznie , a nie mechanicznie zmieniając przełożenie na kołach zębatych.Orel1990 pisze: ↑01 sty 2021, 02:17Silnik 7.5 kw ale były z nim problemy . Bywał serwis i stwierdził że maszyna dostaję za mało prądu i zmienili przełożenie na kołach zeby zwiększyć moc ale za to jest mniejsza ilość obrotów . Przy niskich obrotach rzędu 200 potrafiła się maszyna zatrzymać. Jak myślicie może to być problemem?
.....
Swego czasu na SL-20 Haas toczyłem ślimaka w kwasiaku nożem o pełnym zarysie.
Półfabrykat mi w uchwycie obracało do czasu gdy ze średnicy nie przeszedłem na sześciokąt uniemożliwiając w ten sposób jego obrót w trakcie obróbki.
...... , ale maszyna mi wtedy nie stawała.
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
Orel1990 pisze:Bywał serwis i stwierdził że maszyna dostaję za mało prądu
Ile za mało? Chyba sporo. Ja bym zaczął od sprawdzenia przy jakim prądzie silnik się wyłącza w czasie pracy i porównał z prądem nominalnym dla tego silnika. Jeżeli silnik jest zasilany przez falownik, to na jaką wartość ma ustawione zabezpieczenie prądowe.