Przecinanie - problem z wymiarem
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 6
Przecinanie - problem z wymiarem
Witam, walczę z problemem "płynięcia" wymiaru na detalu po przecięciu. Przed odcięciem jest ok, a po odcięciu między skrajnymi punktami jest różnica 0.03 - 0.04 mm. Nie ma różnicy jakiego noża i jakiej płytki użyję. Materiał też nie ma znaczenia, stal, aluminium, efekt podobny. Czemu takie zjawisko występuje i jak z nim sobie poradzić?
Re: Przecinanie - problem z wymiarem
Skrajne punkty? Może narzędzie za każdym razem układasz pod kątem, albo w osi x nie masz idealnie 90 stopni?
Chętnie pomogę z mini lathe i toczeniem, modelami 3d w f360, odlewaniem epoxygranitu, frezowaniem CNC w podstawowym zakresie, skrobaniem, programowaniem i podłączaniem falowników liteon :)
-
O jakim narzędziu mówisz? Chodzi mi o to, że dochodzi graniastość na detalu i jest 3-4 "setki" rozrzutu. Widać to też przy władaniu sprawdzianu/łożyska.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
prawowałeś odprężać przed obrabianiem? Czy średnica obrobiona znajduje się po za szczękami?MazakQT20 pisze: Materiał też nie ma znaczenia
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk)
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos
-
Materiał nie jest odprężony, najczęściej robię z prętów ciągnionych c45, ew. 355. Tak, materiał jest obrabiany w całości poza szczękami.
Brałem pod uwagę taką opcję. Strumień chłodziwa staram się ustawić zawsze pod nóż, lecz wiadomo, że nie jest to na tyle skuteczne jak w nowoczesnych listwach tego typu:

-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 4
Sprpboj wystawić materiał z 15 mm dalej. Zbyt blisko szczęk będzie tak się robić bo szczeki zganiataja materiał.
Ewentualnie toczyć stożek
Ewentualnie toczyć stożek
Źle zrozumiałem, myślałem że chodzi o stożek który się tworzy przy cięciu gdy przecinak nie jest ustawiony równo pod 90 stopni
Chętnie pomogę z mini lathe i toczeniem, modelami 3d w f360, odlewaniem epoxygranitu, frezowaniem CNC w podstawowym zakresie, skrobaniem, programowaniem i podłączaniem falowników liteon :)