Hartowanie
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Hartowanie
Witam. Mam do wykonania wałek stopniowany. Jedna ze średnic walka jest tolerowana 16 H7 na długości 5 mm. Występuje też gwint M10 x 1.5 na długości 12 mm . Wałek jest długi na 38 mm. Czy jeśli gwint i średnicę pasowana zrobię przed hartowaniem będzie ok?
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Re: Hartowanie
Z jakiego materiału ten wałek? H7 to tolerancja otworu, nie wałka, czy chodziło o h7?
Gwint na spokojnie przed hartowaniem z tą średnica pasowaną to może być różnie, najbezpieczniej po hartowaniu, ale jak materiał ma stabilność wymiarowa przy obróbce cieplnej to może się zmieścić.
Gwint na spokojnie przed hartowaniem z tą średnica pasowaną to może być różnie, najbezpieczniej po hartowaniu, ale jak materiał ma stabilność wymiarowa przy obróbce cieplnej to może się zmieścić.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
H7 to nie jest tolerancja otworu. To tylko określona tolerancja. Przy pasowaniach wielką literą okresla się tolerancję otworu, a małą trzpienia, a na rysunku można wszystko
Inna sprawa, że tolerancja powinna wynikać z warunków współpracy między częściami. Ale oczywiście nie musi.

Inna sprawa, że tolerancja powinna wynikać z warunków współpracy między częściami. Ale oczywiście nie musi.
Można?
Morzna!!!
Morzna!!!
-
- Posty w temacie: 7
Podaj normy, że tak można stosować tolerancję, bo nie znam.
No i jakie hartowanie, w osłonie można próbować, ale pod zaczyszczenie to ja bym trochę zostawił na średnicy pasowanej. No chyba, że hartowanie w próżni, to można. Jeszcze jedna sprawa, niektóre stale lekko puchną.
-
Steryd pisze:H7 to nie jest tolerancja otworu. To tylko określona tolerancja. Przy pasowaniach wielką literą okresla się tolerancję otworu, a małą trzpienia, a na rysunku można wszystko
?
https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q ... GhvGoNjqsX
kalkulator
https://artykulytechniczne.pl/blog/tolerancje-wymiarow/
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
I gdzie tam macie napisane, że położenie pola tolerancji oznaczone wielkimi literami są dla otworów, a małymi do wałków? W żadnej normie tego nie ma. Są po prostu listy z odchyłkami. Tolerancja to nie pasowanie. Bardzo często teraz się w opracowaniach upraszcza, że tabele są do wałków i do otworów ( bo z pasowaniami to się zgrywa, ale w normach to są po prostu wartości.
Można?
Morzna!!!
Morzna!!!
-
- Posty w temacie: 7
A mnie się wydawało, że litera oznacza symbol rodzaju tolerancji. I używając zapisu wykorzystującego literę zawsze stosujemy małe litery do tolerancji wałków, a duże litery do tolerancji otworów.
Jeśli masz wałek powiedzmy 100h6, to jego górna tolerancja wynosi 0 a dolna -22 mikronów.
Jeśli masz otwór 100H6, to odwrotnie, dolna tolerancja będzie wynosiła 0, a górna +22 mikronów.
Jeśli chcesz mieć w wałku +22 mikronów odchyłkę górną, a dolną zero, to korzystasz z zapisu liczbowego, bo takich wartości norma nie przewiduje. Możesz skorzystać z najbliższej wartości 100k6, w której dolna tolerancja wynosi +3 mikrony a górna +25 mikronów.
Przyznaj się, kto cię uczył rysunku technicznego?
Jeśli masz wałek powiedzmy 100h6, to jego górna tolerancja wynosi 0 a dolna -22 mikronów.
Jeśli masz otwór 100H6, to odwrotnie, dolna tolerancja będzie wynosiła 0, a górna +22 mikronów.
Jeśli chcesz mieć w wałku +22 mikronów odchyłkę górną, a dolną zero, to korzystasz z zapisu liczbowego, bo takich wartości norma nie przewiduje. Możesz skorzystać z najbliższej wartości 100k6, w której dolna tolerancja wynosi +3 mikrony a górna +25 mikronów.
Przyznaj się, kto cię uczył rysunku technicznego?
-
jasiu... pisze:I gdzie tam macie napisane, że położenie pola tolerancji oznaczone wielkimi literami są dla otworów, a małymi do wałków?
A rysunek 8 to co?

elipsesmi pisze:Jedna ze średnic walka jest tolerowana 16 H7
Przeto pisze:H7 to tolerancja otworu, nie wałka, czy chodziło o h7?
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
Nie zrozumcie mnie źle. Wiem, że ZWYCZAJOWO tak się to przyjęło i w opracowaniach też się spotyka to rozdzielenie, ale nie wynika ono bezpośrednio z normy.
Wiem też że logiczne jest stosowane tego zwyczaju w związku z funkcją jaką ma spełniać tolerowany wymiar w parze z drugim tolerowanym wymiarem. Ale stwierdzenie, że wymiar H7 nie dotyczy wałka, tylko otworu nie musi być wcale prawdziwe.
Wiem też że logiczne jest stosowane tego zwyczaju w związku z funkcją jaką ma spełniać tolerowany wymiar w parze z drugim tolerowanym wymiarem. Ale stwierdzenie, że wymiar H7 nie dotyczy wałka, tylko otworu nie musi być wcale prawdziwe.
Można?
Morzna!!!
Morzna!!!