Witam,
Podzielcie sie prosze doświadczeniem i podpowiedzcie jaka najwyższą klasę chropowatości można uzyskać przy frezowaniu.
W literaturze znalazłem ze 8 tj Ra=0,63 (Rz=3,2) ale zdaje sobie sprawe ze od czasu wydania ksiązki troche mogło sie pozmieniac. Wiec bede wdzieczny jak mi pomożecie wlasnym doswiadczeniem.
Z góry dzięki.
Jaką klasę chropowatości można uzyskać we frezowaniu
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Kontakt:
Ra 0.63 to naprawde niezla jakosc powierzchni, odpowiadajaca szlifowania zgrubnemu. od lat nie mierzylem chropowatosci (ostatni raz w technikum), ale tak "na oko" porownujac do takiego zgrubnego szlifowania to jest to mozliwe do osiagniecia przy frezowaniu zarowno bokiem jak i czolem freza. oczywiscie nie w kazdym materiale i nie w kazdych warunkach pracy. np przy obrobce aluminium dobrym frezem dosc latwo uzyskac praktycznie lustro.
-mamo, czy jestem Twoją małą księżniczką?
-nie, nie jesteś synu
-nie, nie jesteś synu
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Stosując głowicę do obróbki wykańczającej firmy POKOLM możesz uzyskać nawet Rz=2,5.
Poniżej przykład obróbki materiału 1.2312, głowica fi52, z=2
n=1100 obr/min
Vc=180 m/min
Vf=4400 mm/min
fz=2 mm/ząb
ap=0,1 mmae=60%
Oczywiście jakość powierzchni zalezy od typu materiału i sztywności układu. Osobiście uważam że najlepiej obrabia się tą głowicą materiały narzędziowe typu NC11.
Pozdro / Adam
Poniżej przykład obróbki materiału 1.2312, głowica fi52, z=2
n=1100 obr/min
Vc=180 m/min
Vf=4400 mm/min
fz=2 mm/ząb
ap=0,1 mmae=60%
Oczywiście jakość powierzchni zalezy od typu materiału i sztywności układu. Osobiście uważam że najlepiej obrabia się tą głowicą materiały narzędziowe typu NC11.
Pozdro / Adam
adamwar