Witam. Mama kłopot ze skrawaniem dużych powierzchni między liniami frezowania (zdjęcie niepotrzebnej warstwy np. w wyfrezowanym otworze o dziwnym kształcie. Moja maszyna pracuje pod KCam a projekty robię w A9Cad – DXF. Następnie optymalizuje trajektorię i robię korektę narzędzia w CNCGraf. Jednak ostatnio robiłem fiksturę do mocowania i powierzchnię między liniami frezowania musiałem wybierać sterując manualnie maszyną – a nie programowo. Aby to zrobic programowo musiałbym narysować coś w stylu wężyka z objechaniem jeszcze przeszkód. CZY MOŻNA TO ZROBIĆ Z AUTOMATU?, np. w DXF lub G-codach?
Pozdrawiam
[ Dodano: 2008-10-08, 17:28 ]
Podobno w programie'Eagle' chcąc wybrac materiał korzysta sie z programu makra. W KCamie tez jest opcja makra - czy ktoś mógłby się wypowiedziec na ten temat?
problem ze zdejmowaniem dużych powierzchni obrabianego mater
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
problem ze zdejmowaniem dużych powierzchni obrabianego mater
- Załączniki
-
- Oto fikstura z którą miałem kłopoty
- fikstura.JPG (11.92 KiB) Przejrzano 719 razy
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Witam,
Troche kolega na piechote to robi.
Niech kolega zrobi sobie rysunek w ACAD (dxf), najlepiej z warstwami a potem otworzy to w SheetCam (www.sheetcam.com, darmowy 150 lini kodu). Mozna generowac profil po sciezce (offset na zewnatrz, wewnatrz), kieszenie, cykle wiercenia, gwintowania. Prosty i fajny.
Zeby wygenerowac sciezki z offsetem narzedzia, sciezki musza byc zamkniete (czyli rysunek powyzej jest niewlasciwie przygotowany, jesli te niedomkniete figury to ma byc sciezka/granica sciezki/kieszeni)
Troche kolega na piechote to robi.
Niech kolega zrobi sobie rysunek w ACAD (dxf), najlepiej z warstwami a potem otworzy to w SheetCam (www.sheetcam.com, darmowy 150 lini kodu). Mozna generowac profil po sciezce (offset na zewnatrz, wewnatrz), kieszenie, cykle wiercenia, gwintowania. Prosty i fajny.
Zeby wygenerowac sciezki z offsetem narzedzia, sciezki musza byc zamkniete (czyli rysunek powyzej jest niewlasciwie przygotowany, jesli te niedomkniete figury to ma byc sciezka/granica sciezki/kieszeni)