Gwintowanie
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
Gwintowanie
Witam
chciałbym się dowiedzieć czym się różni gwintownik do aluminium od gwintownika do stali, podejrzewam że materiał gwintownika jest inny, ponieważ aluminium jest bardziej plastyczne, ale chciałbym uzyskać więcej szczegółów na ten temat, a również czy są różnice jeżeli chodzi o konstrukcję tych dwóch gwintowników...
Pozdrawiam
Mateusz
chciałbym się dowiedzieć czym się różni gwintownik do aluminium od gwintownika do stali, podejrzewam że materiał gwintownika jest inny, ponieważ aluminium jest bardziej plastyczne, ale chciałbym uzyskać więcej szczegółów na ten temat, a również czy są różnice jeżeli chodzi o konstrukcję tych dwóch gwintowników...
Pozdrawiam
Mateusz
Tagi:
-
- Moderator
-
ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
... z poważaniem ....pozdrawiam --- Doceń to że, poświęciłem Ci trochę czasu !!! wciśnij "pomógł" to nic nie kosztuje
---
Moja pierwsza i druga maszynka a trzecia w fazie testu http://www.cnc.info.pl/viewtopic.php?t=2281

Moja pierwsza i druga maszynka a trzecia w fazie testu http://www.cnc.info.pl/viewtopic.php?t=2281
Trzeba poczytać jakiś podręcznik"Obróbka skrawaniem" - tam jest wyłożone co, jak i dlaczegoorel_ pisze:pragnąłbym poznać szczegóły i powody....
(kąty natarcia,przyłożenia,ostrza,chłodzenie,smarowanie techniki gwintowania ... od czego zależą... itd itd)
np. http://www.zmp.wm.tu.koszalin.pl/body/d ... pt_got.pdf
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 1
Gwintownik ma za zadanie skrawanie i pozbywanie się materiału skrawanego na zewnątrz tak aby nie zmienić już obrobionej części , detalu - tak w skrócie .
Wielu jednak myśli że to takie proste .
Ja wiem że można skopiować gwintownik ( kąty i wymiary oraz użyć taką sama stal itd. ) i nie uzyskać podobego rezultatu .
Praktyczna porada :
Gdy otwór jest ślepy niestety trzeba się pobawić
1. Jeżeli wiór jest w kształcie tzw. Choinki to wszysstko jest ok .
2. Jeżeli wiór owija się wokół gwintownika to jest za duży posów . To jest najgorsze co może się wydażyć ale nie rezygnujmy.
3. Gdy materiał jest kruchy - to zabawa jest inna .
4. parametry dobieramy na zasadzie obserwacji wióra i jego kształtu .
To jak mi się wydaje najprostrze metody doboru paramtrów pracy .....no ale ilu technologów tyle teorii.
Wielu jednak myśli że to takie proste .
Ja wiem że można skopiować gwintownik ( kąty i wymiary oraz użyć taką sama stal itd. ) i nie uzyskać podobego rezultatu .
Praktyczna porada :
Gdy otwór jest ślepy niestety trzeba się pobawić
1. Jeżeli wiór jest w kształcie tzw. Choinki to wszysstko jest ok .
2. Jeżeli wiór owija się wokół gwintownika to jest za duży posów . To jest najgorsze co może się wydażyć ale nie rezygnujmy.
3. Gdy materiał jest kruchy - to zabawa jest inna .
4. parametry dobieramy na zasadzie obserwacji wióra i jego kształtu .
To jak mi się wydaje najprostrze metody doboru paramtrów pracy .....no ale ilu technologów tyle teorii.
akol