Witam, macie jakieś sprawdzone sposoby, gotowe środki, którymi można sobie poradzić z czernieniem stali w domowych warunkach?
Re: Czernienie stali
: 16 kwie 2020, 09:30
autor: SIM1991
Można na ciepło lub na zimno. Zależy od kształtu i rozmiaru elementu który chcesz poddać czernieniu. Polecam zapoznać się z poniższym filmem. Facet fajnie wszystko wyjaśnia w prosty sposób:
Witam, macie jakieś sprawdzone sposoby, gotowe środki, którymi można sobie poradzić z czernieniem stali w domowych warunkach?
Szukaj pod hasłem oksyda trwalszy efekt uzyskasz taką na gorąco. UWAGA! Są to środki żrące i trzeba zachować szczególną ostrożność!!!
Nawet był już taki temat o zgrozo praktycznie taki sam tytuł poczytaj sobie czernienie-stali-t7839.html?hilit=oksyda#p641521
Nawet nie będziesz musiał szukać
Re: Czernienie stali
: 16 kwie 2020, 13:53
autor: mapcel
Dopytam od razu, jak się zachowuje stal po tym procesie w kontakcie z wysoką temperaturą? Chciałbym potraktować w ten sposób obudowę grilla.
Re: Czernienie stali
: 16 kwie 2020, 20:56
autor: pavyan
Po czernieniu w gorącym roztworze wodorotlenku sodowego (140-150°C) odporność temperaturowa jest dobra, ale żeby poczernić taki klamot będziesz potrzebował większego od niego szczelnego pojemnika stalowego (zwykła stal, ale może być oczywiście też KO) i może nawet kilkanaście litrów roztworu - bardzo niebezpiecznego w temperaturze roboczej (a trzeba go stale uzupełniać wodą, ponieważ szybko odparowuje). Dochodzi zresztą utylizacja pozostałości.
Zastanów się raczej nad kupnem czarnej żaroodpornej farby w sprayu (albo w puszce), wytrzymują temperatury np. 750C° - a to jest kolor jasnoczerwonego żaru. Będzie taniej i o wiele bezpieczniej, a malowanie można za jakiś czas łatwo powtórzyć.
Możesz też poczernić blachy grilla ogniowo - wpisz w googla "czernienie ogniowe". Ma to słabą odporność antykorozyjną, to fakt - ale jeśli grill będzie w ciągłym użyciu i co jakiś czas czyszczony, powinno wystarczyć.