wiertarka automatyczna
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 12
wiertarka automatyczna
Cześć, poszukuję pomocy w znalezieniu wiertarki automatycznej do profili. Nie musi być specjalnie dokładna, ale ważne jest prostota w użytkowaniu, tzn. kładę materiał a wiertarka robi otwory na środku profilu co x mm. Czy znacie takie niedrogie urządzenia ?
-
Re: wiertarka automatyczna
tyle udało mi się samemu znaleźć, z tym że te maszyny kosztują w granicach 150 tys zł co wydaje mi się bardzo drogo, a ja szukam "trochę" tańszych rozwiązań
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Skąd te cenę wytrzasnąłeś? Za tyle kupisz sobie używaną frezarkę i będziesz mógł robić dużo więcej niż tylko wiercić. Jedyny problem to ograniczony przejazd co wymusza częste przenocowanie przy długich elementach.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Co to znaczy trochę tańsza? taka za 100 tyś będzie okej? Czy też za drogo? Jesteś w stanie sam zaprojektować i zlecić jej wykonanie lub zaprojektować i wykonać taką maszynę? Czy też nie masz wiedzy, parku maszynowego i chcesz kupić taki produkt? Jeśli to pierwsze, to na forum była kiedyś realizacja takiej maszyny, trzeba by poszukać.
iCzy te profile to 20x20 czy mostowe HEB? Bo nic nie wiadomo o Twojej pracy.
iCzy te profile to 20x20 czy mostowe HEB? Bo nic nie wiadomo o Twojej pracy.
-
Przewidywałem budżet w wysokości około 20-30 tys., od początku:
mam taki problem, że mam dużo profili w okolicach 60x40x2 o długości np. 2000 w których muszę robić np 65 otworów na wylot, przez co muszę ustawić pracownika który wierci kilka dni, a chciałbym to zautomatyzować tzn. tak aby pracownik tylko ułożył profil na podajnik a maszyna zrobi resztę za niego. Dodam, że nie musi to być z dużą dokładnością i dużą ilością funkcji, chodzi o same otwory na środku profilu na wylot co określoną długość.
Wychodzi mi na to, że pracownik pół roku spędza przy wiertarce a tak by to zrobił dużo szybciej a maszyna zarobiłaby na siebie.
mam taki problem, że mam dużo profili w okolicach 60x40x2 o długości np. 2000 w których muszę robić np 65 otworów na wylot, przez co muszę ustawić pracownika który wierci kilka dni, a chciałbym to zautomatyzować tzn. tak aby pracownik tylko ułożył profil na podajnik a maszyna zrobi resztę za niego. Dodam, że nie musi to być z dużą dokładnością i dużą ilością funkcji, chodzi o same otwory na środku profilu na wylot co określoną długość.
Wychodzi mi na to, że pracownik pół roku spędza przy wiertarce a tak by to zrobił dużo szybciej a maszyna zarobiłaby na siebie.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
Jaki max rozmiar profila, max rozmiar wiertla i max odleglosc miedzy otworami?
Maszyna do ogarniecia w budzecie na spokojnie...
Pneumatyke na hali posiadasz?
Maszyna do ogarniecia w budzecie na spokojnie...
Pneumatyke na hali posiadasz?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
Dwie proste osie + sterownik. Jak to tylko 2000 mm to przejazd wrzeciona a jak i dłuższe to przejazd profila.
Coś takiego tylko prościej : obrabiarka-liniowa-t99621-40.html
Coś takiego tylko prościej : obrabiarka-liniowa-t99621-40.html
-
Skrajna wielkość profila to 100x60x4, rozmiar wiertła dn=26mm, maksymalna odległość cieżko powiedzieć około 500mm, minimalna między otworami wyniesie około 6-8mm, myślę, że długość profila to maksymalnie 3000mm
jakieś propozycje? robicie takie maszyny ? jaki koszt ?
Dodane 16 minuty 55 sekundy:
zapomniałem dodać pneumatykę posiadam
jakieś propozycje? robicie takie maszyny ? jaki koszt ?
Dodane 16 minuty 55 sekundy:
zapomniałem dodać pneumatykę posiadam
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 5
- Kontakt:
Poszukaj Laser-Tube w swojej okolicy i odbieraj gotowce 
Tym bardziej przy większych ilościach. Do tego odejdzie Ci cięcie profili pod kątami, nie będzie problemem zastosowanie otworów kwadratowych pod śruby zamkowe, fasolek bez frezowania pod jakieś regulacje, itp.
Odlicz u siebie cały proces logistyczny, pracownika przy wiertarce, wiertła, prąd i amortyzacje maszyny....
Opłacalność murowana.
Od kilku lat jedyną operacją jaką wykonuję na profilach, to ich spawanie

Tym bardziej przy większych ilościach. Do tego odejdzie Ci cięcie profili pod kątami, nie będzie problemem zastosowanie otworów kwadratowych pod śruby zamkowe, fasolek bez frezowania pod jakieś regulacje, itp.
Odlicz u siebie cały proces logistyczny, pracownika przy wiertarce, wiertła, prąd i amortyzacje maszyny....
Opłacalność murowana.
Od kilku lat jedyną operacją jaką wykonuję na profilach, to ich spawanie

"W życiu piękne są tylko chwile...."