Naklejanie tensometru na PA6
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 5
Naklejanie tensometru na PA6
Nie za bardzo wiem do jakiego działu to wrzucić, więc pomyślałem, że najbardziej będzie pasowało do obróbki metali.
Aktualnie pracuję nad projektem w którym potrzebuję nakleić tensometr na przefrezowaną powierzchnię aluminium PA6. Powierzchnia odtłuszczona nitrem, wygrzana opalarką i znowu odtłuszczona, klejone kropelką.
Najpierw przyklejam pasek taśmy przezroczystej na tensometr od strony która nie ma być przyklejona, potem wylewam trochę kropelki na powierzchnię, i przyklejam tensometr, następnie dociskam twardą gumą z przyklejoną od strony tensometru taśmą przezroczystą. I tutaj jest problem, trzymam, dociskam a gdy podnoszę wszystko odchodzi.
Po wielu bojach udało się przykleić 3/6 tensometrów które działają.
O co z tym chodzi? Przy klejeniu do aluminium trzeba stosować jakiś podkład?
Dla porównania niedawno kleiłem na taki sam element tylko z 1.4301 i wszystko kleiło jak wściekłe bez najmniejszego problemu.
Aktualnie pracuję nad projektem w którym potrzebuję nakleić tensometr na przefrezowaną powierzchnię aluminium PA6. Powierzchnia odtłuszczona nitrem, wygrzana opalarką i znowu odtłuszczona, klejone kropelką.
Najpierw przyklejam pasek taśmy przezroczystej na tensometr od strony która nie ma być przyklejona, potem wylewam trochę kropelki na powierzchnię, i przyklejam tensometr, następnie dociskam twardą gumą z przyklejoną od strony tensometru taśmą przezroczystą. I tutaj jest problem, trzymam, dociskam a gdy podnoszę wszystko odchodzi.
Po wielu bojach udało się przykleić 3/6 tensometrów które działają.
O co z tym chodzi? Przy klejeniu do aluminium trzeba stosować jakiś podkład?
Dla porównania niedawno kleiłem na taki sam element tylko z 1.4301 i wszystko kleiło jak wściekłe bez najmniejszego problemu.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Re: Naklejanie tensometru na PA6
Oczywiście, że tak ci trzymać nie będzie. Dlatego aluminium, przed nałożeniem powłoki (obojętnie lakieru, czy jak u ciebie kleju) najlepiej poddać utlenieniu. Tak się przygotowuje do malowania felgi. To się czasem nazywa pasywacja, powłoki mogą być chromowe (najpopularniejsze) i bezchromowe. Myślę, że do przyjęcia jest, że miejsce poddane pasywacji będzie mieć ciut inny kolor, ważne, że wtedy trzymać będzie.
-
A jak przeprowadzić taki zabieg w domu?
Z tego co zauważyłem na kilku stronach odnośnie klejenia to nie wykonują takich zabiegów, tylko przed naklejaniem smarują neutralizatorem, może wystarczy taki preparat?
Nie jest to tajemnicą
Pracuję nad modułami szybkiej zmiany biegów w motocyklach, a tensometr stosuję do wykrywania "chęci" zmiany biegu przez kierowcę.
Z tego co zauważyłem na kilku stronach odnośnie klejenia to nie wykonują takich zabiegów, tylko przed naklejaniem smarują neutralizatorem, może wystarczy taki preparat?
Nie jest to tajemnicą

-
Zrób to porządnie, poproś w firmie, która maluje elementy aluminiowe o odrobinę odczynników. Możesz je odlać do buteleczek po lekach, a nawet do słoiczka po chrzanie (dekielek lepiej z tworzywa, kwas może rozpuścić blaszany). Odtłuszczasz i nanosisz za pomocą waty czy pędzelka i wystarczy. Pokażą ci, jak to się stosuje, w końcu nie musi to być aż tak perfekcyjne zrobione, klej i tak będzie trzymał.
-
Bardziej jak M-Prep Neutraliser 5A
Ok, w poniedziałek popytam po takich zakładach. Może zna ktoś zakład zajmujący się tym w Krakowie od strony Bronowic / Balic / Kazimierza?
Ok, w poniedziałek popytam po takich zakładach. Może zna ktoś zakład zajmujący się tym w Krakowie od strony Bronowic / Balic / Kazimierza?
-
- Posty w temacie: 1
Hej.
Oprócz przygotowania powierzchni zastosuj klej cyjanoakrylowy do aluminium.
Kropelka też jest cyjanoakrylowa - ale tych klejów jest sporo rodzajów do różnych zastosowań.
pzd.
Oprócz przygotowania powierzchni zastosuj klej cyjanoakrylowy do aluminium.
Kropelka też jest cyjanoakrylowa - ale tych klejów jest sporo rodzajów do różnych zastosowań.
pzd.
Mane Tekel Fares
-
Oczywiście kropelką nazywam całą gamę tych produktów
Stosowałem kropelkę - kropelkę, Dragon klej błyskawiczny i super glue, ten z gwiazdką. Nic nie chwytało.

-
Są też specjalistyczne przeznaczone do tworzyw, do metali itd. Warto sprawdzić, bo koszt nie jest jakiś duży a zawsze to coś więcej do wyciśnięcia.