clubber84 pisze:DonBaton pisze:...Nas uczą multum głupot którymi trzeba zaprzątać sobie głowę, a to co może się przydać jest wyrywkowo.
I właśnie dlatego na początku przerabiacie "multum głupot", po to, żeby na kolejnych semestrach nie wracać do tych "głupot", tylko lecieć z przedmiotami typowo specjalistycznymi i na nich stosować te wyuczone "głupoty".
Właśnie po to są studia - uczą jak i dlaczego trzeba robić tak, a nie inaczej lub stosować odpowiednią technologię do wykonania jakiegoś detalu lub całego zespołu (maszyny, urządzenia, przedmioty codziennego użytku).
My jesteśmy praktykami, a absolwenci studiów wyższych teoretykami i musimy się wzajemnie uzupełniać w branży.
W
Ehh nawet nie chce mi się tłumaczyć, że teraz studia to bubel... Ale jak się zaczęło to trzeba już ten papierek zdobyć
[ Dodano: 2013-01-28, 04:11 ]
lukadyop pisze:Z odkuwki frez

Cytuję:
"Narzędzia nasadzane o większych średnicach (ponad 40 - 50 mm) - jednolite ze stali szybkotnącej - powinny być wykonane z materiału wyjściowego, będącego odkuwką nawet w tych przypadkach, gdy narzędzie mogłoby być wykonane z odcinka pręta walcowanego."
I dalej jest napisane, że takie nieprzekute pręty wykazują zmniejszoną trwałość ostrza. Więc co w końcu z tym materiałem wejściowym?
Może kucie swobodne do postaci krążka z przebijanym otworem? bo mam D=80 L=45
Albo wezmę odlew, tak chyba będzie najprościej