proces technologiczny- błagam o pomoc!!!

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce metalu ręcznej jak i za pomocą CNC
Awatar użytkownika

clubber84
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: clubber84 » 27 sty 2013, 11:29

DonBaton pisze:...Nas uczą multum głupot którymi trzeba zaprzątać sobie głowę, a to co może się przydać jest wyrywkowo.
I właśnie dlatego na początku przerabiacie "multum głupot", po to, żeby na kolejnych semestrach nie wracać do tych "głupot", tylko lecieć z przedmiotami typowo specjalistycznymi i na nich stosować te wyuczone "głupoty".
Właśnie po to są studia - uczą jak i dlaczego trzeba robić tak, a nie inaczej lub stosować odpowiednią technologię do wykonania jakiegoś detalu lub całego zespołu (maszyny, urządzenia, przedmioty codziennego użytku).
My jesteśmy praktykami, a absolwenci studiów wyższych teoretykami i musimy się wzajemnie uzupełniać w branży. :smile:

W

Tagi:

DonBaton
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 7

Post napisał: DonBaton » 28 sty 2013, 03:42

clubber84 pisze:
DonBaton pisze:...Nas uczą multum głupot którymi trzeba zaprzątać sobie głowę, a to co może się przydać jest wyrywkowo.
I właśnie dlatego na początku przerabiacie "multum głupot", po to, żeby na kolejnych semestrach nie wracać do tych "głupot", tylko lecieć z przedmiotami typowo specjalistycznymi i na nich stosować te wyuczone "głupoty".
Właśnie po to są studia - uczą jak i dlaczego trzeba robić tak, a nie inaczej lub stosować odpowiednią technologię do wykonania jakiegoś detalu lub całego zespołu (maszyny, urządzenia, przedmioty codziennego użytku).
My jesteśmy praktykami, a absolwenci studiów wyższych teoretykami i musimy się wzajemnie uzupełniać w branży. :smile:

W
Ehh nawet nie chce mi się tłumaczyć, że teraz studia to bubel... Ale jak się zaczęło to trzeba już ten papierek zdobyć

[ Dodano: 2013-01-28, 04:11 ]
lukadyop pisze:Z odkuwki frez :?: :!:
Cytuję:
"Narzędzia nasadzane o większych średnicach (ponad 40 - 50 mm) - jednolite ze stali szybkotnącej - powinny być wykonane z materiału wyjściowego, będącego odkuwką nawet w tych przypadkach, gdy narzędzie mogłoby być wykonane z odcinka pręta walcowanego."
I dalej jest napisane, że takie nieprzekute pręty wykazują zmniejszoną trwałość ostrza. Więc co w końcu z tym materiałem wejściowym?

Może kucie swobodne do postaci krążka z przebijanym otworem? bo mam D=80 L=45

Albo wezmę odlew, tak chyba będzie najprościej

rc666
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: rc666 » 28 sty 2013, 13:54

DonBaton

Ogladnij sobie te filmiki. Moze Uzyskasz jakies podpowiedzi. Tam masz odpowiedz z czego sie robi frezy.
Nie wiem tylko czy robi sie frezy D80. Chyba malo kto robi. Glowice sie uzywa czesciej o takiej srednicy.

Nie ma głupich pytań, są tylko głupcy którzy ich nie zadają...

DonBaton
Posty w temacie: 7

Post napisał: DonBaton » 28 sty 2013, 17:16

rc666 pisze:DonBaton

Ogladnij sobie te filmiki. Moze Uzyskasz jakies podpowiedzi. Tam masz odpowiedz z czego sie robi frezy.
Nie wiem tylko czy robi sie frezy D80. Chyba malo kto robi. Glowice sie uzywa czesciej o takiej srednicy.

Te filmiku opisują produkcję freza trzpieniowego, mój jest nasadzany.
Ten projekt ma mało co wspólnego z rzeczywistością, po prostu dostałem detal i mam zrobić proces technologiczny jak był wykonany. Tak mi się teraz przypomina, że chyba był odlewany. A frez NFCa jest w normie PN-81/M-57390 (z roku 1981) i występuje w średnicach 40-160.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka metali”