Tolerancja otworu wierconego
-
- Posty w temacie: 1
Re: Tolerancja otworu wierconego
Strasznie głupie pytanie. Wiertła nie służą do precyzyjnej obróbki otworów. Od tego są rozwiertaki, wytaczadła, przeciągacze.deodekabokat pisze:Chcę zapytać jaką klasę wykonania otworu otrzymuje się przy wierceniu.
Zobacz jak stopniowane są wiertła i jakie są normy przy ich szlifowaniu/ ostrzeniu.
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 4
Re: Tolerancja otworu wierconego
A wytłumacz mi dla czego głupie pytane. Kto powiedział o precyzyjnej obróce. Pytałem jaka klasa i jakie pole tolerancji, chociażby odpowiedź miała by być IT18 to już pytanie nie jest głupie. Każdą obróbkę otrzymujesz w pewnej klasie i z pewnym polem. Chodzi właśnie o to aby design wykonać tak żeby nie trzeba było stosować dodatkowych operacji o których wspominasz tylko żeby to zrobić trzeba wiedzieć co sie otrzyma i nie pisać głupot do wiercenia pola ± tzn JS.MaciejDlugosz pisze:Strasznie głupie pytanie. Wiertła nie służą do precyzyjnej obróbki otworów. Od tego są rozwiertaki, wytaczadła, przeciągacze.deodekabokat pisze:Chcę zapytać jaką klasę wykonania otworu otrzymuje się przy wierceniu.
Zobacz jak stopniowane są wiertła i jakie są normy przy ich szlifowaniu/ ostrzeniu.
Jak się okazuje ten stary opał ma dziś niemałą wartość.
Poza podśmiechujkami serdecznie dziękuję kolec7 za konkretną i rzeczową odpowiedź.