złamane wiertło w materiale
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 2
Drążarka to jest idealne rozwiązanie ale tak jak mówicie troche kosztowne, zależy jeszcze od tego jaką kto ma drążarke i jak ona szybko drąży. Ale jest taka maszyna jak wiertarka erozyjna potocznie zwana przepalraka działa na zasadzie drążakie ale jest nieporównywalnie szybsza. Takie wiertło to ja usune na tej maszynie w niecałę 5 minut. Poszukaj zakładu który ma drutówki i oni napewno taką przepalarkę u siebie będą mieli.
Przyjmę każde zlecenie: frezowanie CNC, toczenie, EDM, szlifowanie, inne
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
caly detal 10x10x15cm jest to blok radiatora... szczerze mowiac jak mialoby to kosztowac do 20zl to jeszcze pol biedy, inaczej wole wywiercic otwor gdzies obok tego i zapomne o sprawie...Myslalem tylko ze jest jakis sposob na pozbycie sie tego metoda chalupnicza. Poki co walilem dobijakiem i punktakiem ale wiele chyba nie dalo
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
ja wiem że idzie szybciej chodzi mi tutaj o cały proces położenie detalu ustawienie i wypalenierockykon pisze:5 minut ? na targach widziałem jak koleś drążył taką zabawką to szło to nawet szybciej niż wiertło !! jakiś centymetr na sekundę, jak duży jest ten detal ?

Przyjmę każde zlecenie: frezowanie CNC, toczenie, EDM, szlifowanie, inne
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Kiedyś zrobiłem coś takiego: do ułamanego wiertła przyłożyłem zwykły gwoździk trochę mniejszej średnicy z podpiętym (przykręconym) kablem (musi być do diesla albo inny gruby) do "pożyczania prądu od innego kierowcy", drugi kabel między materiałem w którym wierciłem a akumulatorem (mocny styk)
Ten pierwszy do drugiego bieguna akumulatora dotknął na moment kolega (obaj okulary i rękawice) i...zgrzało się. Wiertło wykręciłem.
Nie należy przesadzać z czasem styku bo idzie kilkaset albo i więcej amperów w zwarciu, dosłownie cyknięcie. Od biedy można spróbować przykleić elektrodę fi 1 z ustawionym za małym prądem na spawarce ( można na czymś podobnym potrenować)
Ale nie polecam tej metody bo można narozrabiać.
Ten pierwszy do drugiego bieguna akumulatora dotknął na moment kolega (obaj okulary i rękawice) i...zgrzało się. Wiertło wykręciłem.
Nie należy przesadzać z czasem styku bo idzie kilkaset albo i więcej amperów w zwarciu, dosłownie cyknięcie. Od biedy można spróbować przykleić elektrodę fi 1 z ustawionym za małym prądem na spawarce ( można na czymś podobnym potrenować)
Ale nie polecam tej metody bo można narozrabiać.
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Nawiązując do tematu bo miałem tą samą sytuację dzisiaj, tylko otwór miałem przelotowy fi 5mm w stali. Z drugiej strony wywierciłem otwór do złamanego wiertła (w osi otworu pierwotnego), natomiast samo wiertło udało mi się usunąć zakładając na wiertarkę sds stępione wcześniej wiertło widiowe (już bez widii) fi 5mm i używając udaru wybiłem to złamane. Sposób prosty i skuteczny.
https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie