4zł/szt/frezowanie 2 skosówyacht pisze:przhad pisze:... zmierzam się z problemem doboru odpowiedniej maszyny do frezowania w stali.
Do obróbki detal 15x100x100 stal s235.
Kryteria:
Koszt wykonania elementu.Jaki będzie "target" przy zakupie maszyny i frezowaniu tych detali?przhad pisze:Zna, zna.
Pytałem już, cena 23zł/kg przy zamówieniu 5 ton takiego płaskownika(ok 5tys szt)
Target 5-6zł za kg
Dobór maszyny do obrabianego detalu
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 9
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
O ile nie da się ciągnąć przekroju i ciąć na wymiar to można pomyśleć o obróbce zespołem frezów/głowic na frezarce poziomej z podtrzymką i obróbce 1 przejściem. Powinno to utrzymać tolerancję. Z uwagi na siły skrawania to wrzeciono ze stożkiem 50.
Edit:
Miałem na myśli mniej więcej taką frezarkę:

Obróbka 2-ma podobnymi frezami kątowymi, pomiędzy nimi tulejka dystansowa.

Oczywiście zamiast frezów można użyć głowicy z płytkami, ale przeszlifowanie frezów jest dużo tańsze niż wykonanie specjalnych głowic i nie kosztuje znowu tak drogo. Można w nie zainwestować i wziąć na próby przed zakupem obrabiarki dla sprawdzenia. Potem można zainwestować w specjalizowane głowice.
Na pewno najtańsza metoda to ciągniecie przekroju w hucie i tylko cięcie na wymiar.
Generalnie od tego typu interesów z minimalną marżą staram się trzymać z daleka bo łatwo się wykrzaczyć na czymś takim.
Edit:
Miałem na myśli mniej więcej taką frezarkę:

Obróbka 2-ma podobnymi frezami kątowymi, pomiędzy nimi tulejka dystansowa.

Oczywiście zamiast frezów można użyć głowicy z płytkami, ale przeszlifowanie frezów jest dużo tańsze niż wykonanie specjalnych głowic i nie kosztuje znowu tak drogo. Można w nie zainwestować i wziąć na próby przed zakupem obrabiarki dla sprawdzenia. Potem można zainwestować w specjalizowane głowice.
Na pewno najtańsza metoda to ciągniecie przekroju w hucie i tylko cięcie na wymiar.
Generalnie od tego typu interesów z minimalną marżą staram się trzymać z daleka bo łatwo się wykrzaczyć na czymś takim.
Ostatnio zmieniony 05 wrz 2017, 10:47 przez Majster70, łącznie zmieniany 1 raz.