poprawie jutro na bardziej ostrą, poprosilem zeby zamowili mi do alu plytki to mi odpowiedzieli ze oni juz tak tną od 6 lat i nigdy nie bylo z tym problemuDraco pisze:pierwsza sprawa, plytki do stali sa zazwyczaj plytkami lekko tepymi a do aluminium najlepsze sa bardzo ostre. jesli nie mozesz kupic innych plytek a masz mozliwosc to popraw w nich kanalek na bardzo bleboki i zrob tak aby ostrze bylo ostre. nie wiem co to za szczeki ktore maja tylko 1800obr/min. nigdy sie z takimi nie spotkalem, dobrze to wyczytales? boisz sie takich parametrow? obroty sa strasznie male, posuw ktory zaproponowali inni zalezy od mocowania. jesli masz slabe i sie boisz to go mozesz zmniejszyc ale nie dawaj mniej jak 0,04-0,05.
cięcie przecinakiem 4mm wałka aluminium 80mm
-
marcinsiorek
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)

- Posty w temacie: 7
Tagi:
-
Seba-Jongen
- Specjalista poziom 1 (min. 100)

- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
jeśli tak to poprostu ZWIĘKSZ POSUW -będzie dobrze.marcinsiorek pisze:tak, mógłbym tak zrobic tylko że problemem nie jest samo wchodzenie przecinaka w pierwszych 10-20mm ale później... przy ok 20mm pojawia sie wielki zgrzyt-prawdopodobnie zalepiona płytka, obciążenie wrzeciona skacze do ponad 100 procent no i sztuka zaczyna sie wyrywac ze szczek no i wtedy siłą rzeczy w wyniku ogromnego bicia obydwie scianki sztuki uderzają o przecinak w tym ze od strony dysku z kanalikami zagniata mi kanalik...mam nadzieje ze wyjasnilem w czym problem help
Problem polega na tym że w tej chwili próbujesz przecinać nie przez skrawanie ale przez "obróbkę plastyczną" -a sam powiedz gdzie się ten materiał ma podziać???
Jak zwiąkszysz posuw to zaczniesz skrawać a wraz z pojawieniem się porządnego wióra to i zmniejszy się obciążenie.
Chyba piwo się nalezy
-
CNCRob
- ELITA FORUM (min. 1000)

dlaczego wiec wystawiasz 100mm aby tylko na koncu ciac? nie mozna dalej schowac? masz za maly przelot przeciona? poprobuj z przeostrzeniem plytki tylko nie szlifuj za bardzo samego ostrza abys nie zmienil wysokosci narzedzia, chyba ze masz mozliwosc ustawienia wysokosci noza. za to mocno zwieksz kanalek a napewno ci to pomoze.
ale jakby co to chyba sie podzielisz? 
jeszcze nie zrobil wiec nie tak szybkoSeba-Jongen pisze:Chyba piwo się nalezy
- Heidenhain - Siemens - Fanuc -
Able to use the following programmes: FANUC Series 18i-TB, FANUC O-T, SIEMENS SINUMERIC 810D & 840D, ShopMILL, ShopTURN, ManualTURN, HEIDENHAIN CNC ISO, DIN PLUS and TURN PLUS (CNC PILOT) and many more.
Able to use the following programmes: FANUC Series 18i-TB, FANUC O-T, SIEMENS SINUMERIC 810D & 840D, ShopMILL, ShopTURN, ManualTURN, HEIDENHAIN CNC ISO, DIN PLUS and TURN PLUS (CNC PILOT) and many more.
-
marcinsiorek

Seba-Jongen pisze:jeśli tak to poprostu ZWIĘKSZ POSUW -będzie dobrze.marcinsiorek pisze:tak, mógłbym tak zrobic tylko że problemem nie jest samo wchodzenie przecinaka w pierwszych 10-20mm ale później... przy ok 20mm pojawia sie wielki zgrzyt-prawdopodobnie zalepiona płytka, obciążenie wrzeciona skacze do ponad 100 procent no i sztuka zaczyna sie wyrywac ze szczek no i wtedy siłą rzeczy w wyniku ogromnego bicia obydwie scianki sztuki uderzają o przecinak w tym ze od strony dysku z kanalikami zagniata mi kanalik...mam nadzieje ze wyjasnilem w czym problem help
Problem polega na tym że w tej chwili próbujesz przecinać nie przez skrawanie ale przez "obróbkę plastyczną" -a sam powiedz gdzie się ten materiał ma podziać???
Jak zwiąkszysz posuw to zaczniesz skrawać a wraz z pojawieniem się porządnego wióra to i zmniejszy się obciążenie.
Chyba piwo się nalezy
[ Dodano: 2008-02-20, 23:54 ]
w przelot wrzeciona nie wejdzie 80mmDraco pisze:dlaczego wiec wystawiasz 100mm aby tylko na koncu ciac? nie mozna dalej schowac? masz za maly przelot przeciona? poprobuj z przeostrzeniem plytki tylko nie szlifuj za bardzo samego ostrza abys nie zmienil wysokosci narzedzia, chyba ze masz mozliwosc ustawienia wysokosci noza. za to mocno zwieksz kanalek a napewno ci to pomoze.
jeszcze nie zrobil wiec nie tak szybkoSeba-Jongen pisze:Chyba piwo się nalezyale jakby co to chyba sie podzielisz?
-
Seba-Jongen
- Specjalista poziom 1 (min. 100)

- Kontakt:
-
CNCRob
- ELITA FORUM (min. 1000)

na kamieniu raczej sie wykruszy i nic z tego nie wyjdzie. jak zobaczysz pod lupe to na 100% bedziesz mial powykruszane ostrze. jedynie tarcza diamentowa. ale moze wlacznik sie naprawi albo zewrzyj kable i wtyczka do kontaktu
oczywiscie nie namawiam bo to lamie przepisy BHP
[ Dodano: 2008-02-22, 16:23 ]
i co, udalo sie?
[ Dodano: 2008-02-22, 16:23 ]
i co, udalo sie?
- Heidenhain - Siemens - Fanuc -
-
marcinsiorek

przepraszam ze nie odpisywalem ale wczoraj mialem zablokowany dostep do forum :/ nie mam pojecia dlaczego....
co do cięcia to dzieki wam koledzy cięcie stało sie czysta przyjemnością:) chciałem wam bardzo podziękować, a zrobilem tak , przedłużyłem sobie rurke z chłodziwem i dałem nad płytke posów 0.08mm/min i predkosc 250m/min i poszło jak w masło
, wkoncu...po tygoniu męczenia:/ .Niestety szlifierki nie udało mi sie reanimować bo rozebrac nie moge a wyłącznik sie rozpadł więc ze zmiany geometrii nici
Jeszcze raz chcialem podziekowac
DZIEKI CHLOPAKI
pozdrawiam
co do cięcia to dzieki wam koledzy cięcie stało sie czysta przyjemnością:) chciałem wam bardzo podziękować, a zrobilem tak , przedłużyłem sobie rurke z chłodziwem i dałem nad płytke posów 0.08mm/min i predkosc 250m/min i poszło jak w masło
Jeszcze raz chcialem podziekowac
DZIEKI CHLOPAKI
pozdrawiam