Wytrzymałość stali Prętów
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 3
Dzięki wszystkim za odpowiedzi jednak jestem totalnie zielony w tych dziedzinach więc idąc na łatwiznę i nie zwracając uwagi na pierwsze pytanie
czy ktoś mógłby mi powiedzieć na co zwrócić uwagę przy zakupie pretu jakie hartowanie jaki rodzaj/gatunek stali da prawdopodobnie największą wytrzymałość/sztywność pretu? Oraz gdzie takowy pręt mogę kupic ? cena tak do 800zł

Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Nie wiem co to ma być. Ale 300kg na metrowym wysięgniku to sporo. Wyobraź sobie cztery przeciętne (70kg) osoby siedzące na końcu metrowego pręta. To już jest dość poważna belka i sotosowanie okrągłego pręta jest raczej mało racjonalne:
Jak widać pręt z 45 musiał by mieć średnicę 45,5mm, metr takiego pręta waży ponad 12kg. Rozsądniej użyć zwykłej stali konstrukcyjnej i rozbudować to przestrzennie. Z prostego przeliczenia, które zrobiłem wynika, że może to być profil zamknięty 70x50x3 (5,4kg/m) albo dwuteownik 80 (trochę przewymiarowany).Jeszcze lepiej było by wyspawać dźwigarek. Pozostaje jeszcze kwestia zamocowania tej belki, bo jeżeli np. może być przyłożone tylko jedno z obciążeń, to zamocowanie po środku będzie bardzo mcono obciążone.
Podsumowując - jeżeli się na tym nie znasz, to lepiej daj to do zaprojektowania komuś kto się zna. Ciężary o krórych piszesz mogą komuś wyrządzić krzywdę, jeżeli ta konstrukcja zawiedzie.

Jak widać pręt z 45 musiał by mieć średnicę 45,5mm, metr takiego pręta waży ponad 12kg. Rozsądniej użyć zwykłej stali konstrukcyjnej i rozbudować to przestrzennie. Z prostego przeliczenia, które zrobiłem wynika, że może to być profil zamknięty 70x50x3 (5,4kg/m) albo dwuteownik 80 (trochę przewymiarowany).Jeszcze lepiej było by wyspawać dźwigarek. Pozostaje jeszcze kwestia zamocowania tej belki, bo jeżeli np. może być przyłożone tylko jedno z obciążeń, to zamocowanie po środku będzie bardzo mcono obciążone.
Podsumowując - jeżeli się na tym nie znasz, to lepiej daj to do zaprojektowania komuś kto się zna. Ciężary o krórych piszesz mogą komuś wyrządzić krzywdę, jeżeli ta konstrukcja zawiedzie.