Bajki na dobranoc.malpa500000 pisze:ale pierdoły opowiadacie... na co dzień robie takie rzeczy taka płyte zrobie ci w 0.06mm
Duża płyta stalowa - tolerancja płaskości
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 6
Widzę, że się ciekawa dyskusja rozwinęła - o to mi chodziło, żeby poznać różne punkty widzenia - to forum nigdy nie zawodzi.
Sam uważam, że to mało realne w kontekście powyższych uwarunkowań, ale chciałem zasięgnąć opinii bardziej doświadczonych.
Płyta na stół pod małego robota przemysłowego, a tolerancje takie bo zastosowania laboratoryjno-pomiarowe. Musi być sporo otworów montażowych i kilka większych na puszczenie okablowania. Całość na podbudowie z ciężkich profili alu 100tek czy tam 90tek i na kołach. Masa ograniczona bo takie warunki w miejscu docelowym.tak malpa500000 w tolerancji którą napisałeś bez problemu tą płytę wykonasz do czasu aż jej z maszyny nie ściągniesz.
Do czego ta płyta ma być? z opisu stół do frezarki, plotera można by wnioskować?
Jak tak to obrobić zgrubnie i maszyna sama sobie splanuje.
Sam uważam, że to mało realne w kontekście powyższych uwarunkowań, ale chciałem zasięgnąć opinii bardziej doświadczonych.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 5
bajki bajkami a jednak.... widze że kolega szuler jedynie mądrze pisze... nie sztuką jest założyć dokręcić klocek i coś wyfrezować... a widzę że mało ludzi ma styczność elemetami które wymagaja szczególnej gimnastyki... waszym tokiem myślenia srednice fi 1500 w tolerancji setkowej też nie jesteśmy w stanie zrobić? a niekiedy potrzeba bo prfacują tam np. łożyska chocby nawet... ludzie to robią i da sie... jaki jest sekret? maszyna sposób mocowania materiał noi człowiek ktory to wykonuje...
dance nie prawda planując taka płyte przecież nie dokręcamy jej z góry i dawaj... niekiedy sie planuje po 5 setek żeby zniwelować odkształcenia a inna sprawa że nieodpowiednie obchodzenie po obróbce może ją wykrzywić lecz w powietrzu lezec pozniej nie bedzie tylko bedzie dociągnieta do stelaża lub ramy....
dance nie prawda planując taka płyte przecież nie dokręcamy jej z góry i dawaj... niekiedy sie planuje po 5 setek żeby zniwelować odkształcenia a inna sprawa że nieodpowiednie obchodzenie po obróbce może ją wykrzywić lecz w powietrzu lezec pozniej nie bedzie tylko bedzie dociągnieta do stelaża lub ramy....
-
swoje napisałem wiecej w dyskusje sie nie wdaje.. nie da sie to sie nie da...
pomyśl i jak ci ciężar wadzi to sobie kup alu zamiast stali i wykonaj 28mm może ,,fachowcy" ci wykonają w tej tolerancji nie do osiągniecia. jak nie to se dokup płyte traserska i przykreć....
tak na marinesie co to jest:
tolerancja prostoliniowości
tolerancja płaskości
tolerancja równoległości płaszczyzn
mam wrazenie że albo ja albo niektórzy nie rozumieją tych tolerancji...
pomyśl i jak ci ciężar wadzi to sobie kup alu zamiast stali i wykonaj 28mm może ,,fachowcy" ci wykonają w tej tolerancji nie do osiągniecia. jak nie to se dokup płyte traserska i przykreć....
tak na marinesie co to jest:
tolerancja prostoliniowości
tolerancja płaskości
tolerancja równoległości płaszczyzn
mam wrazenie że albo ja albo niektórzy nie rozumieją tych tolerancji...
-
Tol. płaskości to odległość między dwoma wirtualnymi płaszczyznami idealnymi, pomiędzy którymi ma się mieścić płaszczyzna mierzona. Tol. prostoliniowości - to zależy czego. A równoległość to dotyczy prostych tworzących.
Tak, podjęła się firma, która robi dla nas różne obróbkowe sprawy, ale z tego co wiem chyba podzlecili to komuś innemu. Być może wyczuli, że tak naprawdę żeby zweryfikować efekt to trzeba mieć trochę sprzętu, choćby liniał 2000 mm klasy 0 - to najbidniej.
Tak, podjęła się firma, która robi dla nas różne obróbkowe sprawy, ale z tego co wiem chyba podzlecili to komuś innemu. Być może wyczuli, że tak naprawdę żeby zweryfikować efekt to trzeba mieć trochę sprzętu, choćby liniał 2000 mm klasy 0 - to najbidniej.
-
-
-