Otóż mylisz się w całej rozciągłości. Ten zapis dotyczy organów władzy publicznej . Obywatela dotyczy jedynie obowiązek zawiadomienia o zbrodni( wymienionej w kodeksie),a to jet występek. Polecam lekturę Kodeksu Karnego. Z własnej i nieprzymuszonej woli można kapować zawsze ,ale to parszywe zajęcie, którym sie organicznie brzydzi większość rodaków ,w tym ja.I nie jest to żadna,,postawa obywatelska".aros pisze: Niepowiadomienie organów ścigania o takim procederze (a masz taką wiedzę, skoro o tym piszesz jako o fakcie) też jest przestępstwem, ściganym prawnie!
Osuszanie wiórów
-
- Posty w temacie: 5
Tagi:
-
- Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 1
Witam u mnie w firmie też przerabialiśmy ten kłopot tylko że z wiórami z mosiądzu.
By nie bawić się w wyciskanie i suszenie na słońcu zbudowaliśmy prowizoryczną wirówkę która kształtem przypominała bęben pralki bezpośrednio złączony z silnikiem i podparty trzema rolkami u góry całość zamknięte było w obudowie . Po trzy minutowym wirowaniu wiórki były suche bajka
Pomysł tani i niewymagający wielkiego wkładu pracy zwłaszcza jak ma się ma jakiś stary bęben po pralce
By nie bawić się w wyciskanie i suszenie na słońcu zbudowaliśmy prowizoryczną wirówkę która kształtem przypominała bęben pralki bezpośrednio złączony z silnikiem i podparty trzema rolkami u góry całość zamknięte było w obudowie . Po trzy minutowym wirowaniu wiórki były suche bajka

Pomysł tani i niewymagający wielkiego wkładu pracy zwłaszcza jak ma się ma jakiś stary bęben po pralce
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Re: Osuszanie wiórów
gliderbb pisze: Obrabiam mosiądz
A to jest jakaś różnica?1złoty pisze: tylko że z wiórami z mosiądzu

gliderbb ile tych wiórków produkujesz w skali m-ca, bo jest to podstawa do kalkulacji.
Może wystarczy jakaś używana pralka za 100zł.
Przynajmniej inflacja spadnie.marcpol pisze:Monety RP można przetapiać, banknotami palić w piecu

Pozdrawiam Sławek
-
- Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 3
Bez polemizowania:marcpol pisze:Bzdura, nie jest to karane. Monety RP można przetapiać, banknotami palić w piecu. Jeśli chcesz polemizować podaj podstawę prawną.
Niszczenie pięniądza to przestępstwo
a żeby to nie były puste słowa to:
art. 288 § 1 kk,
kto cudzą rzecz niszczy, uszkadza lub czyni niezdatną do użytku, podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.
bo w myśl prawa:
art 115 KK
§ 9. Rzeczą ruchomą lub przedmiotem jest także polski albo obcy pieniądz lub inny środek płatniczy oraz dokument uprawniający do otrzymania sumy pieniężnej albo zawierający obowiązek wypłaty kapitału, odsetek, udziału w zyskach albo stwierdzenie uczestnictwa w spółce.
KK Art. 310. § 1. Kto podrabia albo przerabia polski albo obcy pieniądz, inny środek płatniczy albo dokument uprawniający do otrzymania sumy pieniężnej albo zawierający obowiązek wypłaty kapitału, odsetek, udziału w zyskach albo stwierdzenie uczestnictwa w spółce lub z pieniędzy, innego środka płatniczego albo z takiego dokumentu usuwa oznakę umorzenia, podlega karze pozbawienia wolności na czas nie krótszy od lat 5 albo karze 25 lat pozbawienia wolności.
Ostatnio zmieniony 11 lut 2013, 22:03 przez aros, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 8
Dokładnie tak.marcpol pisze:Bzdura, nie jest to karane. Monety RP można przetapiać, banknotami palić w piecu. Jeśli chcesz polemizować podaj podstawę prawną.
Była nawet taka heca, że w jakimś teatrze palono polskie obiegowe banknoty na scenie.
Ktoś zrobił aferę, pobiegł do prokuratury i sprawę oczywiście umorzono.
Chyba w Białymstoku, jak ktoś zechce, to znajdzie.
.
[ Dodano: 2013-02-11, 22:06 ]
Troll się odezwał ...
Heca była w Toruniu :http://torun.gazeta.pl/torun/1,48723,72 ... cenie.html
.
Ostatnio zmieniony 11 lut 2013, 22:09 przez tuxcnc, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
To w myśl tego , to jeżeli zniszczę mój telefon , zakupiony za zarobione przezemnie nie moje pieniądze to też jestem przestępcą.aros pisze:art. 288 § 1 kk,
kto cudzą rzecz niszczy, uszkadza lub czyni niezdatną do użytku, podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.

Zawsze wydawało mi się ,że to co moje ,jest moje i mogę se z tym zrobić co chce. A tu sie okazuje że jednak nie mogę

Pozdrawiam , Michał. 

-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
czytaj CUDZĄ!!!sajgon pisze:To w myśl tego , to jeżeli zniszczę mój telefon , zakupiony za zarobione przezemnie nie moje pieniądze to też jestem przestępcą.aros pisze:art. 288 § 1 kk,
kto cudzą rzecz niszczy, uszkadza lub czyni niezdatną do użytku, podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.![]()
Zawsze wydawało mi się ,że to co moje ,jest moje i mogę se z tym zrobić co chce. A tu sie okazuje że jednak nie mogę
![]()