Frezowanie . Dobór parametrów skrawania

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce metalu ręcznej jak i za pomocą CNC

MoldMichal
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3

Post napisał: MoldMichal » 29 cze 2012, 12:41

[quote="Scooter33"
Ach , dodam ze chlodzimy chlodziwem a nie powietrzem , moze miec to jakis wplyw na parametry?[/quote]
oczywiście i to kolosalne :) szczególnie przy głębokich kieszeniach...
powietrze wydmuchuje wióry, a chłodząc chłodziwem smarujesz ale nie wypułka całego urobku i głowica "mieli wióry"
zresztą większość producentów głowic zaleca chłodzenie powietrzem ;)
zakładam że nie wyssali sobie tego z palca...

montaż wężyka,dławika i studzenie masz jak malina ;)

Tagi:

mafagr
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 4

Post napisał: mafagr » 29 cze 2012, 17:26

Poza tym przy chłodzeniu cieczą skraca się żywotność płytek, szybciej się ucierają. Tak jak napisał MoldMichał że producenci zalecają chłodzenie powietrzem to czemu robić coś na odwrót. To przybieranie dalej jest za duże 1mm naraz to dość dużo, po co tak męczyć maszyne a paramtery jakie zastosowaliście to masakra. Obroty zdecydowanie trzeba podnieść do min 800, jak zmniejszycie to przybieranie na 0,5 to co to za problem na potencjometrze sprawdzić jak idzie na wiekszym posuwie, przecież zwiekszając stopniowo posuw nie rozwali się narzędzia w sekunde :wink: Na logike jeśli dacie zejścia po 0,5mm i obroty około 1000 to posuw spokojnie pójdzie min 1000 ale ja przypuszczam w ciemno nie widząc głowicy że i 2000 bedzie śmigać. Ale nawet jeśli bedzie frezowane posuwem 1000 to i tak zejdzie 2 razy krócej niż na tych Twoich paramterach. Zaufaj doświadczonemu frezerowi. Według mnie lepiej zmniejszyć przybieranie i na posuwie to nadrobić, mniejsze opory skrawania, narzędzie lepiej pracuje i dłużej wytrzymuje a i maszyna tak nie cierpi. Po co pytasz na forum o poradę jak i tak później robisz dalej na tych samych parametrach :razz:

Pzdr.

[ Dodano: 2012-06-29, 18:34 ]
A i jeszcze jedno pytanie może troche głupie, ale czy przypadkiem nie frezujecie tego tymi samymi płytkami co aluminium ???

Autor tematu
Scooter33
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 7

Post napisał: Scooter33 » 30 cze 2012, 10:28

mafagr pisze: A i jeszcze jedno pytanie może troche głupie, ale czy przypadkiem nie frezujecie tego tymi samymi płytkami co aluminium ???
No bez przesady , brak doświadczenia nie jest równy z idiotyzmem :mrgreen:
Bierzemy 1 mm na parametrach S400 F450 , jak podkręcałem do S600 strasznie maszyną trzęsło , hmm zobacze w PN te obroty 700-800 , wybieranie 0.5 na F1000-1500 , jak rozwalę 2 głowice to mnie wydupcą z roboty i tyle heehhe.

Koledzy , powiedzcie mi jeszcze jedno , na drugiej "piaście" mamy już powiercone otwoty na fi70 , będziemy używać głowicy fi 63 na 7 płytek , i po prostu rozjeżdżali tak jak powinno być od początku , jaki dosuw zastosować 2-3 mm czy raczej mniej a dać większy posuw , jaki parametry byście zastosowali?

PS. Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi , na pewno przydadzą się w przyszłości i na pewno będę korzystał z tego forum jeszcze niejednokrotnie :wink:

mafagr
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)

Post napisał: mafagr » 30 cze 2012, 10:33

Nie daje się tak dużego przybierania w żelazie to nie aluminium !!! Te obroty by poszły które napisałem tylko problemem jest za duże przybieranie. Wiadomo, że otwór startowy pomoże, ale i bez tego powinno dać się to wyfrezować bez większych problemów :razz: stosowanie coraz większych głowic to też nie jest za dobrym pomysłem bo im większa średnica tym większe opory narzędzie stawia.

Pzdr

Autor tematu
Scooter33
Posty w temacie: 7

Post napisał: Scooter33 » 02 lip 2012, 14:59

Hey. Przetestowałem ustawienia jakie podałeś tj, S900 F1500 , chłodzone powietrzem , i powiem że było całkiem dobrze , robota poszła fajnie , trochę płytek musiałem powymieniać ale nie było źle , tylko głowica się strasznie grzała przez to chodzenie powietrzem i oczywiście iskrzyło , ale tak chyba musiało byc. Dzięki za pomoc :wink:

mafagr
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)

Post napisał: mafagr » 02 lip 2012, 21:17

To dobrze, że coś ruszyło do przodu :razz: A po ile schodziłeś w dół naraz ? To, że się grzała to normalne i tym nie ma się co przejmować. Co iskrzenia to już nie jest normalny objaw, chyba że wybranie jest głębokie i wiór dobrze nie wydmuchuje. Z tym wymienianiem płytek to też nie powinny tak szybko lecieć, napisz jak możesz co to za gatunek materiału i jakie miałeś zejścia i po jakim czasie musiałeś obrócić płytki. Jak brałeś około 0,5mm naraz to ten posuw dalej jest za mały. Jeśli damy za mały posuw to płytki będą się szybciej zużywać bo zamiast frezować materiał to się po nim ślizgają mielą wióry i przez to szybciej się ucierają. Napisz odpowiedzi na te pytania może jeszcze coś poradzę :grin:

pzdr.

MoldMichal
Posty w temacie: 3

Post napisał: MoldMichal » 03 lip 2012, 16:18

a moim i obroty i posuw za duży jeśli to nie głowica do szybkich posuwów....
czym większa średnica narzędzia to tym mniejsze obroty, chyba że moment obrotowy wrzeciona malutki i nadrabiacie obrotami ;]
duze głowice wolą wolniej iść a więcej brać ;)
dużo mniej płytek by poszło na normalnych katalogowych parametrach...
a programy do obliczania obr i posuwu są ogólnodostępne :)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka metali”