FREZOWANE MODELE Z TOLERANCJĄ DO 0mm CZY TO MOŻLIWE

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce metalu ręcznej jak i za pomocą CNC

anoda
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2

Post napisał: anoda » 06 kwie 2007, 11:58

Faktycznie - zero to abstrakcja - a w ogóle jak zmierzyć, że te detale mają ten sam wymiar - błedy metody pomiarowej. A klasa dokładności wykonania. To nie turbina w elektronii, że przy średnicy 3m mamy tolerancję w setnych mm. Zresztą na forum był arkusz kalkulacyjny do obliczeń tolerancj i łatwo wtedy sprawdzić o jakie klasie dokładności mówimy

Pozdrawiam

Cokolwiek Byś nie zrobił i tak Będziesz żałować - BROMBEL Liczy się suma kosztów globalnych.

Tagi:

Awatar użytkownika

Piotrjub
Moderator
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: Piotrjub » 06 kwie 2007, 14:29

anoda pisze:To nie turbina w elektronii, że przy średnicy 3m mamy tolerancję w setnych mm.
A skąd kolega wziął taką tolerancje w turbinach.

Awatar użytkownika

cieslak_2005r
Specjalista poziom 1 (min. 100)

Post napisał: cieslak_2005r » 06 kwie 2007, 19:22

Piotrjub pisze:
anoda pisze:To nie turbina w elektronii, że przy średnicy 3m mamy tolerancję w setnych mm.
A skąd kolega wziął taką tolerancje w turbinach.
Szanowny kolego na turbinach sa takowe tolerancje.
Pracuje przy produkcji wirnikow do kompresorow dla przemyslu gazowego i na wirniku o dlugosci zalozmy 1500mm jest tolerancja +-0,050 a na srednicach np. 320mm jest tolerancja
+-0,008 , w tej tolerancji musi sie miescic "stozek". Przy odpowiedniej konstrukcji programu
da sie zrobic :cool:

upadły_mnich
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: upadły_mnich » 06 kwie 2007, 19:36

0,01 dla 460 to tolerancja IT2...zupełnie niezgorsza
https://www.cnc.info.pl//files/osie_i_wa_y_198.xls

odnośnie norm.
Normy i te lepsze podręczniki stwierdzają: nie należy stosować wysokich klas dokładności (chropowatości, tolerancji, itp...) tam gdzie nie jest to potrzebne. tolerancja "0" ? dobry żart
Jeśli klient nie rozumie rozsądnych wyjaśnień to według mnie są 2 wyjścia:
1. albo stwierdzisz, że to tzw "upierdliwy" klient i w ten czy inny sposób, z przykrością :wink: się go pozbędziesz (może ze stratą na nerwach swoich i funduszach)
2. albo mu odpowiednio wycenisz to co chce dostać. Za jakość się płaci. Obdzwoń producentów precyzyjnych przyrządów pomiarowych...najlepiej zagranicznych...dolicz marżę 100% i już
sprawność wg kobiety: stosunek wielkości wyjętej do wielkości włożonej

wladca-swiata

Post napisał: wladca-swiata » 06 kwie 2007, 21:03

Czy ktos z moich szacownych przedmowcow pracowal kiedys przy produkcji form wtryskowych? Z mojego doswiadczenia moge powiedziec z cala pewnoscia, ze przy odpowiedniej technologii mozna osiagnac na takiej dlugosci dokladnosc nawet +- 0.01. Kwestia maszyn i odpowiednich narzedzi no i oczywiscie technologii. Na 17-sto letniej maszynie o takich dokladnosciach mozna co najwyzej pomarzyc. Na pewno rozpetam burze, ze chyba pracowalem w NASA, albo fantazjuje czt takie inne,ale takie sa realia w narzedziowniach w ktorych za forme liczy sie 200 tys. Czy klientowi taka tolerancja jest potrzebna to nie ma co wnikac, bo takini tekstami czesto mozna sie tylko osmieszyc. Gdyby maszynka miala jakies rozsadne lata chetnie dostarczylbym rozwiazanie Twojego problemu, ale niestety, na takim przechodzonym sprzecie to 0.1 to i tak duzy sukces, gratuluje. Moze lepiej troche sie potargowac, ze przy takiej dokladnosci jest taniej, szybciej, ze terminy maga byc dzieki temu krotsze czy takie inne bajery niz wmawiac, ze to niemozliwe, bo klient sie wkurzy, da robote na dwuletniego DMG i pokarze, ze jednak sie da.

Awatar użytkownika

Wodzu
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 4

Post napisał: Wodzu » 06 kwie 2007, 22:07

Co na zero?? Dobra ty wez dwuletniego DMG, a ja wezme odpwiedni przyrzad pomiarowy i pokaze Ci ze sie nie da, zero to tylko abstrakcja i zawsze znajdzie sie taki przyzad ktory wyjasni Ci ze jestes w błedzie.
Prawda leży pośrodku -Arystoteles.Może dlatego wszystkim zawadza -Wodzu.

Awatar użytkownika

Piotrjub
Moderator
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: Piotrjub » 06 kwie 2007, 23:51

cieslak_2005r pisze: Szanowny kolego na turbinach sa takowe tolerancje.
Pracuje przy produkcji wirnikow do kompresorow dla przemyslu gazowego i na wirniku o dlugosci zalozmy 1500mm jest tolerancja +-0,050 a na srednicach np. 320mm jest tolerancja
+-0,008 , w tej tolerancji musi sie miescic "stozek". Przy odpowiedniej konstrukcji programu
Kolega czytać dokładnie nie umie. To nie chodzi o przekonanie mnie że są różne tolerancje przy wykonywaniu różnych elementów
Tylko podanie takiej tolerancji konkretnie w „turbinie w elektrowni przy średnicy 3m”.
Widziałem produkcje turbin Kaplana 1,5m ale oni takich tolerancji nie mieli, może Voit ale ich produkcji nie widziałem.

pukury
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: pukury » 07 kwie 2007, 00:58

witam !! eeee! myśmy ze szwagrem robili turbinę z blachy na dachy :lol: młotkiem i pilnikiem i szła że asz miło :lol: , oś mieliśmy od wozu od władka a pas od młockarni ! . wesołych Świąt !! i miłych prezentów pod choinkę . pozdrawiam !!
Mane Tekel Fares

wladca-swiata

Post napisał: wladca-swiata » 07 kwie 2007, 09:05

Wodzu pisze:Co na zero?? Dobra ty wez dwuletniego DMG, a ja wezme odpwiedni przyrzad pomiarowy i pokaze Ci ze sie nie da, zero to tylko abstrakcja i zawsze znajdzie sie taki przyzad ktory wyjasni Ci ze jestes w błedzie.
Nie powiedzialem, ze zrobie na "zero" bo wiem, ze to niemozliwe, bo jak bysmy sie nie starali to zawsze jakis przecinek niedokladnosci bedzie. Chodzi mi tylko o to, ze ta tolerancja 0.05 to nie zaden kosmos i nie ma co wmawiac ludziom, ze to niemozliwe

Awatar użytkownika

cieslak_2005r

Post napisał: cieslak_2005r » 07 kwie 2007, 10:19

Piotrjub pisze:
cieslak_2005r pisze: Szanowny kolego na turbinach sa takowe tolerancje.
Kolega czytać dokładnie nie umie. To nie chodzi o przekonanie mnie że są różne tolerancje przy wykonywaniu różnych elementów
Tylko podanie takiej tolerancji konkretnie w „turbinie w elektrowni przy średnicy 3m”.
Widziałem produkcje turbin Kaplana 1,5m ale oni takich tolerancji nie mieli, może Voit ale ich produkcji nie widziałem.
Szanowny Kolego ! Kolega tez czytac dokladnie nie umie bo moj post byl skierowany bezposrednio do autora postu poprzedzajacego moj post. Potwierdzilem tylko co kolega pisze
nienegujac tego w zaden sposob i jak najbardziej potwierdzam istnienie roznych norm i tolerancji dokladnosci w zaleznosci od przeznaczenia detalu ktory produkujemy.

Pozdrawiam!

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka metali”