Jak kozystać z noża tokarskiego do przecinania

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce metalu ręcznej jak i za pomocą CNC

Borsi
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2

Post napisał: Borsi » 23 mar 2012, 07:26

moim zdaniem masz za duze obroty aluminium jest miękkie spróbuj przy takim samym posuwie zmniejszać obroty płytki o których mowa maja zagłębienia na płaszczyźnie natarcia grubszy wiór mniej się będzie kleił.

Tagi:

Awatar użytkownika

grg12
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: grg12 » 23 mar 2012, 09:57

FDSA pisze: Kiepski to chyba by deal ta listwa :( trzeba było z HSSu sobie dopiłować coś... a już wogole mnie to pozostawiło w czarnej dziurze jeśli chodzi o prace na 4 osi przystosowanej do toczenia. tam obroty mi nie wyjda ponad 600 wiec wogole jakaś pomyłka będzie z tą listwą.
Kiepski deal... a próbowałeś już coś obcinać nożem HSS? Przy okazji - jakiej tokarki używasz? Na małej i niezbyt stabilnej tokarce obcinanie jest - ogólnie - dość trudne. Sam ma malutką Opti180x300 - obcinanie uważam za najbardziej upierdliwą operacje. Przez kilka lat męczyłem się z listwą trapezową HSS - teoretycznie bardzo łatwą do naostrzenia, ale najwyraźniej jestem wyjątkowo tępy. W końcu się poddałem - kupiłem listwę z płytkami GTN2, różnica jest ogromna (na korzyść płytek), HSS używam teraz tylko do cięcia sześciokąta (płytek mi żal :) ) i jeśli po odcięciu nie mogę ponownie zamocować detalu i "wyczyścić" powierzchni cięcia (nóż HSS zeszlifowałem lekko niesymetrycznie żeby odcinał "dzióbek", zostawia też lepszą powierzchnie w miękkich metalach). Obroty - HSS minimalne (wg. instrukcji tokarki 80-100), płytki 1/4-1/3 skali (pi razy oko 300-600)
Pozdrawiam
Grzesiek

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka metali”