cięcie przecinakiem 4mm wałka aluminium 80mm

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce metalu ręcznej jak i za pomocą CNC

Autor tematu
marcinsiorek
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 7

Post napisał: marcinsiorek » 20 lut 2008, 23:38

Draco pisze:pierwsza sprawa, plytki do stali sa zazwyczaj plytkami lekko tepymi a do aluminium najlepsze sa bardzo ostre. jesli nie mozesz kupic innych plytek a masz mozliwosc to popraw w nich kanalek na bardzo bleboki i zrob tak aby ostrze bylo ostre. nie wiem co to za szczeki ktore maja tylko 1800obr/min. nigdy sie z takimi nie spotkalem, dobrze to wyczytales? boisz sie takich parametrow? obroty sa strasznie male, posuw ktory zaproponowali inni zalezy od mocowania. jesli masz slabe i sie boisz to go mozesz zmniejszyc ale nie dawaj mniej jak 0,04-0,05.
poprawie jutro na bardziej ostrą, poprosilem zeby zamowili mi do alu plytki to mi odpowiedzieli ze oni juz tak tną od 6 lat i nigdy nie bylo z tym problemu :neutral: o i tyle pogadane...co do max szczek to powiedzial mi to poprostu mistrz ale nie dawal bym mu wiary za bardzo , po prostu zaczynam i boje sie szczerze mowiac zeby pozniej nie miec problemu w razie jak mi szczeki wystrzelą;)(staram sie byc ostrozny, wkoncu to nie zabawka),mocowanie mam na ok 50mm ,reszta czyli ok 150mm wystaje poza szczeki i na koncu odcinam wąski dysk... max obrotow bedzie wybity na głowicy wrzeciona? mozna sie tym sugerowac programujac max predkosc przy cięciu?

Tagi:

Seba-Jongen
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Kontakt:

Post napisał: Seba-Jongen » 20 lut 2008, 23:40

marcinsiorek pisze:tak, mógłbym tak zrobic tylko że problemem nie jest samo wchodzenie przecinaka w pierwszych 10-20mm ale później... przy ok 20mm pojawia sie wielki zgrzyt-prawdopodobnie zalepiona płytka, obciążenie wrzeciona skacze do ponad 100 procent no i sztuka zaczyna sie wyrywac ze szczek no i wtedy siłą rzeczy w wyniku ogromnego bicia obydwie scianki sztuki uderzają o przecinak w tym ze od strony dysku z kanalikami zagniata mi kanalik...:( mam nadzieje ze wyjasnilem w czym problem help
jeśli tak to poprostu ZWIĘKSZ POSUW -będzie dobrze.
Problem polega na tym że w tej chwili próbujesz przecinać nie przez skrawanie ale przez "obróbkę plastyczną" -a sam powiedz gdzie się ten materiał ma podziać???
Jak zwiąkszysz posuw to zaczniesz skrawać a wraz z pojawieniem się porządnego wióra to i zmniejszy się obciążenie.

Chyba piwo się nalezy :grin:

Awatar użytkownika

CNCRob
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: CNCRob » 20 lut 2008, 23:46

dlaczego wiec wystawiasz 100mm aby tylko na koncu ciac? nie mozna dalej schowac? masz za maly przelot przeciona? poprobuj z przeostrzeniem plytki tylko nie szlifuj za bardzo samego ostrza abys nie zmienil wysokosci narzedzia, chyba ze masz mozliwosc ustawienia wysokosci noza. za to mocno zwieksz kanalek a napewno ci to pomoze.
Seba-Jongen pisze:Chyba piwo się nalezy
jeszcze nie zrobil wiec nie tak szybko :) ale jakby co to chyba sie podzielisz? :)
- Heidenhain - Siemens - Fanuc -
Able to use the following programmes: FANUC Series 18i-TB, FANUC O-T, SIEMENS SINUMERIC 810D & 840D, ShopMILL, ShopTURN, ManualTURN, HEIDENHAIN CNC ISO, DIN PLUS and TURN PLUS (CNC PILOT) and many more.

Autor tematu
marcinsiorek

Post napisał: marcinsiorek » 20 lut 2008, 23:49

Seba-Jongen pisze:
marcinsiorek pisze:tak, mógłbym tak zrobic tylko że problemem nie jest samo wchodzenie przecinaka w pierwszych 10-20mm ale później... przy ok 20mm pojawia sie wielki zgrzyt-prawdopodobnie zalepiona płytka, obciążenie wrzeciona skacze do ponad 100 procent no i sztuka zaczyna sie wyrywac ze szczek no i wtedy siłą rzeczy w wyniku ogromnego bicia obydwie scianki sztuki uderzają o przecinak w tym ze od strony dysku z kanalikami zagniata mi kanalik...:( mam nadzieje ze wyjasnilem w czym problem help
jeśli tak to poprostu ZWIĘKSZ POSUW -będzie dobrze.
Problem polega na tym że w tej chwili próbujesz przecinać nie przez skrawanie ale przez "obróbkę plastyczną" -a sam powiedz gdzie się ten materiał ma podziać???
Jak zwiąkszysz posuw to zaczniesz skrawać a wraz z pojawieniem się porządnego wióra to i zmniejszy się obciążenie.

Chyba piwo się nalezy :grin:
:grin: :grin: to sie okaze jutro jak zadziala to w praktyce poniewaz jak mawia moj znajomy teria jest wtedy kiedy wszyscy wiedza jak a nic nie dziala a praktyka kiedy wszystko dziala a nikt nie wie jak :wink:

[ Dodano: 2008-02-20, 23:54 ]
Draco pisze:dlaczego wiec wystawiasz 100mm aby tylko na koncu ciac? nie mozna dalej schowac? masz za maly przelot przeciona? poprobuj z przeostrzeniem plytki tylko nie szlifuj za bardzo samego ostrza abys nie zmienil wysokosci narzedzia, chyba ze masz mozliwosc ustawienia wysokosci noza. za to mocno zwieksz kanalek a napewno ci to pomoze.
Seba-Jongen pisze:Chyba piwo się nalezy
jeszcze nie zrobil wiec nie tak szybko :) ale jakby co to chyba sie podzielisz? :)
w przelot wrzeciona nie wejdzie 80mm :( dlatego wystawiam tak daleko , inaczej pewnie nie bylo by tak duzego problemu...mam mozliwosc zmiany wysokosci narzedzia, +-10mm :) boje sie tylko ze nie bede mial jutro czym tak naprawde jej naostrzyc bo wczoraj ktos uwalił włącznik szlifierki na ktorej byla diamentowka... no ale moze da sie na kamieniu...spróbuje zobacze...

Seba-Jongen
Kontakt:

Post napisał: Seba-Jongen » 20 lut 2008, 23:57

Draco pisze:jeszcze nie zrobil wiec nie tak szybko ale jakby co to chyba sie podzielisz?
nie ma problemu, piwo zawsze się znajdzie... :grin:

Awatar użytkownika

CNCRob
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: CNCRob » 20 lut 2008, 23:59

na kamieniu raczej sie wykruszy i nic z tego nie wyjdzie. jak zobaczysz pod lupe to na 100% bedziesz mial powykruszane ostrze. jedynie tarcza diamentowa. ale moze wlacznik sie naprawi albo zewrzyj kable i wtyczka do kontaktu :) oczywiscie nie namawiam bo to lamie przepisy BHP :twisted:

[ Dodano: 2008-02-22, 16:23 ]
i co, udalo sie?
Able to use the following programmes: FANUC Series 18i-TB, FANUC O-T, SIEMENS SINUMERIC 810D & 840D, ShopMILL, ShopTURN, ManualTURN, HEIDENHAIN CNC ISO, DIN PLUS and TURN PLUS (CNC PILOT) and many more.

Autor tematu
marcinsiorek

Post napisał: marcinsiorek » 22 lut 2008, 19:11

przepraszam ze nie odpisywalem ale wczoraj mialem zablokowany dostep do forum :/ nie mam pojecia dlaczego....
co do cięcia to dzieki wam koledzy cięcie stało sie czysta przyjemnością:) chciałem wam bardzo podziękować, a zrobilem tak , przedłużyłem sobie rurke z chłodziwem i dałem nad płytke posów 0.08mm/min i predkosc 250m/min i poszło jak w masło :lol: :grin: , wkoncu...po tygoniu męczenia:/ .Niestety szlifierki nie udało mi sie reanimować bo rozebrac nie moge a wyłącznik sie rozpadł więc ze zmiany geometrii nici :neutral:
Jeszcze raz chcialem podziekowac
DZIEKI CHLOPAKI
pozdrawiam

Awatar użytkownika

Piotrjub
Moderator
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Piotrjub » 22 lut 2008, 19:19

marcinsiorek pisze:przepraszam ze nie odpisywalem ale wczoraj mialem zablokowany dostep do forum :/ nie mam pojecia dlaczego....
na pewno za brak aktywności :mrgreen:

Awatar użytkownika

skoti
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: skoti » 22 lut 2008, 19:20

To podziel punkcikami za pomoc :wink:

Awatar użytkownika

CNCRob
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: CNCRob » 22 lut 2008, 20:07

wlasnie. moze jakies punkciki dasz? :)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka metali”