Dzień dobry. Mam taki mały problem. W firmie kupili tarcze ścierne z otworem fi 32, podczas gdy na szlifierce montuje sie tarcze z otworem fi 74. Moje zadanie to roztoczenie tego otworu tak aby bylo dobrze. I pytanie: Koledzy jak coś takiego ugryźć? Tarcza ze ściernwem z elektrokorundu ze spoiwem ceramicznym [najprawdopodobniej]. Jakie parametry?
Coś takiego? :
Vc 50 m/min
ap 1 mm
f 0.1 obr/min
Czy ktoś z kolegów robił podobne rzeczy? Dysponuję płytkami z węglika.
Przetaczanie tarczy ściernej
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
http://allegro.pl/obciagacz-diamentowy- ... 23524.html
Ja zrobiłbym narzędzie z takiego obciągacza i nim "wytaczał". Warstwe skrawania przyjąłbym na jakieś 0,1-0,2mm i duże obroty.
Ja zrobiłbym narzędzie z takiego obciągacza i nim "wytaczał". Warstwe skrawania przyjąłbym na jakieś 0,1-0,2mm i duże obroty.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Re: Przetaczanie tarczy ściernej
Bardziej zredukować obroty do 50-100 obr/minCoś takiego? :
Vc 50 m/min
ap 1 mm
f 0.1 obr/min
Czy ktoś z kolegów robił podobne rzeczy? Dysponuję płytkami z węglika.
ap (1-5) jak największe kosztem f
Posuw dobierać obserwując opory skrawania i czy nóż nie wyrywa
przy wyjściu ceramiki
-
- Lider FORUM (min. 2000)
obroty małe jak pisze kolega, nóż z węglikiem, dobry do tego jest NNBe prawy, lekko podebrany ukośnie (tylko trzonek od spodu na powierzchni przyłożenia, by nie haczył o ściernicę), zamocowany jak wytaczak, trochę ponad osią. przybieramy po około 5-7 mm. Nie dojeżdżamy z wytaczaniem do końca(jakieś 5-8mm) by nie wyrywało materiału przy samym wyjściu noża. Drugą stronę otworu dotoczymy po odwróceniu ściernicy, bicie będzie pomijalne, (zresztą mocujemy tą pierwszą stroną na flanszce od strony silnika), płytka z dość dużym promieniem na wierzchołku.irbal pisze:czy nóż nie wyrywa przy wyjściu ceramiki
Uwaga! Po przetoczeniu wieszamy swobodnie ściernicę za otwór np na śrubokręcie, i lekko w nią pukając trzonkiem młotka słuchamy czy "dzwoni". Jeśli wydaje głuche odgłosy, to znaczy że jest wewnętrzne pękniecie, i może ją rozerwać na obrotach. Tak zresztą powinno się sprawdzać wszystkie nowe ściernice przed założeniem do szlifierki, zwłaszcza te ze spoiwem ceramicznym.

Badanie ściernic(małych i b.dużych) metodą dźwiękową przez opukiwanie
Najlepszym miejscem do opukiwania ściernicy jest punkt położony ok. 45° z każdej strony od linii pionowej przechodzącej przez środek ściernicy, blisko jej obrzeża. Przed każdym puknięciem należy obrócić ściernicę o 45° aż ostukamy cały jej obwód (patrz rys.). Ściernica dobra wydaje czysty, dźwięczny ton. Ściernica pęknięta wydaje ton głuchy, szybko gasnący. Ściernic takich absolutnie nie wolno używać.
takim narzędziem to będziesz kolego zjechanie 42mm na średnicy dwa dni bawił. Ewentualnie możesz tym wyrównać w ostatnim przejściu, choć to bezcelowe, bo nową ściernicę po założeniu i tak trzeba obciągnąć.Dudi1203 pisze:Ja zrobiłbym narzędzie z takiego obciągacza i nim "wytaczał".
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 3
Dziękuję wsystkim za zainteresowanie tematem i wszelką pomoc
. Dziękuję Koledze RomanJ4 za jak zawsze tłuściutki post z obszernym tłumaczeniem i obrazkami poglądowymi
Zapomniałem dodać, ze tarcz było 5 sztuk
Pukać, ściernic nie pukałem, ale wierzę, że szlifierz to zrobił, bo wstyd przyznać ale zapomniałem
.
Dla potomych:
Robota zrobiona. Parametry:
Vc 30 m/min
f 0.15 mm/obr
ap 2 mm
Płytka: DCMT z promieniem R0.8.
Miałem całe zużyte opakowanie takich płytek, więc w ten sposób zostały ostateczenie zajeżdżone
.
Tarcza toczona na 2 strony. Tylko ostatnie przejście (że się tak wyrażę - wygładzające - było prowadzone przez całą grubość tarczy coby powierzchnia była w miarę równa.
Pozdrawiam

Dla potomych:
Robota zrobiona. Parametry:
Vc 30 m/min
f 0.15 mm/obr
ap 2 mm
Płytka: DCMT z promieniem R0.8.
Miałem całe zużyte opakowanie takich płytek, więc w ten sposób zostały ostateczenie zajeżdżone

Tarcza toczona na 2 strony. Tylko ostatnie przejście (że się tak wyrażę - wygładzające - było prowadzone przez całą grubość tarczy coby powierzchnia była w miarę równa.
Pozdrawiam
Jeżeli pomogłem kliknij pomógł