Jaka wiertarka stołowa/ przecinarka ?

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce metalu ręcznej jak i za pomocą CNC

Autor tematu
Master070
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 1

Jaka wiertarka stołowa/ przecinarka ?

Post napisał: Master070 » 29 paź 2013, 21:36

Witam wszystkich. Od jakiegoś czasu na poważnie zastanawiam się nad produkcją sprzętu na siłownię (dla własnego użytku), jednak narzędzia, które obecnie posiadam, uniemożliwiają mi to (tandetna wiertarka stołowa i kątówka). Chciałem kupić porządniejszy sprzęt. Mówię porządniejszy jak na domowego majsterkowicza, bo użytkownikom urządzeń CNC, sprzęt taki może wydać się śmieszny jeżeli chodzi o jakość. No ale mniejsza o to. Proszę o pomoc w wyborze narzędzia do przecinania profili (głównie 50x50x2, max 80x80x3) oraz wiertarki stołowej. Jeżeli chodzi o cięcie profili, to raczej skupiałbym się na piłach taśmowych, ponieważ tną równo i nie pozostawiają "zadziorów", nie trzeba szlifować końcówek. Mój budżet na to urządzenie, to 1800zł. Znalazłem sprzęt firmy Maktek, co o tym myślicie ?: http://www.maktek.pl/przecinarka-tasmow ... rodukt-458 . A może coś innego, inna firma ? Druga sprawa, to wiertarka stołowa. Dzisiaj miałem do czynienia z wiertarką Rolstal Zx7016, jednak okazała się zbyt słaba. Otwory nie wierciły się równo. Chciałbym wiertarkę, która umożliwiłaby mi RÓWNE przewiercenie się przez dwa profile 50x50x2 położone na siebie, w celu dobrego spasowania otworów. Również zainteresowałem się marką Maktek: http://www.maktek.pl/wiertarka-slupowa- ... rodukt-515 . Podoba mi się duża waga tej wiertarki. Z pewnością zapewnia to dobrą stabilność. Zastanawia mnie tylko dlaczego te wiertarki są na takich długich kolumnach ? Na pewno traci na tym stabilność. Czy ten stół nie mógłby być przy samym podłożu, zamiast w powietrzu ? Może to jest jakieś specjalne przeznaczenie ? Mój budżet na wiertarkę, to 2200zł. Nada sie, czy może coś innego ? Szukam wiertarki, która ma skok wrzeciona minimum 120mm, aby przewiercić dwa profile.
Kolejna sprawa, to jakich wierteł używać ? Do swoich prac używał będę tylko 4 wierteł (20, 16, 14, 12mm), więc chciałbym kupić jakieś porządniejsze (do 120zł/szt.). Problem w tym, że się zbytnio na tym nie znam. HSS, węglikowe ? A może lepiej otwornice do tego typu prac ?
I ostatnie pytanie, na jakich obrotach najlepiej wiercić w metalu oraz czy przy wierceniu powinno używać się dużej siły nacisku ?
Będę ogromnie wdzięczny za pomoc, ponieważ bardzo pomoże mi to w pracy. Jeżeli jest to zły dział, uprzejmie prosiłbym moderatora o przeniesienie. Pozdrawiam

Tagi:

Wróć do „Obróbka metali”