Witam wszystkich !!!,
Mam nie mały kłopot, poszukuję oprogramowania pozwalającego za symulować mi przetapianie laserowe (jestem studentem pierwszego roku i trafił mi się temat przetapianie laserowe spiekanej stali za pomocą lasera diodowego). Aktualnie staram się to zrobić w Programie Ansys 12.0 i szczerze mówiąc efekty mojej pracy są mizerne a zbliża się termin oddania projektu :/. Będę wdzięczny za każdą pomoc
Pozdrawiam serdecznie wszystkich,
Wojtek
Przetapianie Laserowe
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Re: Przetapianie Laserowe
To wygląda na bardzo zaawansowany innowacyjny projekt badawczy, a nie pracę dla studenta pierwszego roku. Jakie są założenia do tego projektu? "Zasymulować" to znaczy co? - strukturę, przebieg zachodzących przemian czyli topienia powierzchni i szybkiej krystalizacji. Przy pomocy, którego modułu Ansysa próbowałeś to zrobić?
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Witam,
Docelowo na pewno posłuży to do jakiegoś sprawozdania albo czegoś w tym stylu (tak zawsze to przecież wygląda:/ ).
Założeniem jest przetopienie materiału na określonej głębokości i ponowna krystalizacja.
Staram się to zasymulować w Ansys Mechanical APDL z wykorzystaniem tego polecenia "kill", ale widząc efekty to chyba nie był dobry pomysł.
Będę wdzięczny za jakiekolwiek wskazówki,
Pozdrawiam
Docelowo na pewno posłuży to do jakiegoś sprawozdania albo czegoś w tym stylu (tak zawsze to przecież wygląda:/ ).
Założeniem jest przetopienie materiału na określonej głębokości i ponowna krystalizacja.
Staram się to zasymulować w Ansys Mechanical APDL z wykorzystaniem tego polecenia "kill", ale widząc efekty to chyba nie był dobry pomysł.
Będę wdzięczny za jakiekolwiek wskazówki,
Pozdrawiam