Alu, obudowa, improwizacja

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce metalu ręcznej jak i za pomocą CNC

Autor tematu
Ayaritsu
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2

Alu, obudowa, improwizacja

Post napisał: Ayaritsu » 18 maja 2010, 20:28

Witam,
może najpierw zacznę od przedstawienia się. Imię? A na co to mam podawać? xD A na poważnie to tak, jestem mocno początkującym (doświadczenie=0), a chciałbym we własnym zakresie coś stworzyć. Lubię się bawić w konstruowanie różnych rzeczy, bądź Ich niszczenie. Z obróbką metalu (w tym przypadku aluminium), nie miałem jeszcze styczności, stąd ten temat.

Chciałbym we własnym zakresie stworzyć obudowę do komputera stacjonarnego wykonaną z aluminium. Nie żeby obecna była zła, ale chce całkiem przekształcić swój pokój, a wole zacząć od szczegółów, kończąc na rzeczach dużych. Wiem, że taniej i szybciej by mnie wyszło zakupienie nowej, ale tak jak mówię, lubię takie rzeczy robić i chce ją stworzyć według własnego projektu.

Wygląda to tak, jestem zielony, fundusze ograniczone (najlepiej jak najtaniej xD), zero narzędzi (podstawowe są oczywiście). Moje pytania brzmią:
-jakich narzędzi będę potrzebował (1)
-jakie najlepsze aluminium będzie (chodzi mi o dostępność i dobrą izolację termiczną)(2)
-czym polecacie łączyć? AlumWeld? Coś innego?(3)
-w jaki dobry sposób giąć aluminium? Termicznie? Ale jak?(4)

To chyba tyle. Oczywiście, mówię o jakiś bardziej domowych narzędziach, lecz raczej nie będę miał jakiś przeciwwskazań, aby też trochę więcej wydać, na jakieś narzędzie:) Będzie tam być może dużo małych szczegółów których będzie trzeba jakoś połączyć, wyrównać połączenia, a potem pomalować.

Są jakieś sposoby na to?
Pozdrawiam.

Tagi:

upadły_mnich
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: upadły_mnich » 18 maja 2010, 21:36

może nie po kolei ale ja odpowiem:
2. Jeśli chodzi o dostepnośc
blachy najbardziej dostepne sa ze stopu 1043? nie pamietam, moze sie pomyliłem bo właśnie analizuję sklad chemiczny Perły Chmielowej lubelskiej - juz 3 puszke analizuje i dalej nic nie wiem. Sa jak na alu tanie ale to prawie czyste aluminium stad miekkie. Mozna prawie kroic nożem kuchennym. Za to bedziesz miał łatwa obróbkę, łatwe gięcie..
Izolacji termicznej nie zapewni Ci żaden stop aluminium dlatego o tym zapomnij lub kup korek (25zł/m2) PCV spienione (38zł/m2), cienki styrodur (grosze ale nie pamietam) itp.
1. Jesli to miekkie alu to pilnik, nóż do blachy, piłka do metalu...ogólnie dostepne...
3. Łączenie...skręca z katownikami szkieletu, nituje, skleja - kazde ma wady i zalety.
4. Termicznie gniesz twarde stopy aluminium np PA6 przy miekkich nie trzeba ich grzac.
Ogólne pytania dałeś to i starałem sie odpowiedziec. Nie wiem jakie masz możliwości technologiczne, czy planujesz zlecac komus czy sam wszystko robic?
sprawność wg kobiety: stosunek wielkości wyjętej do wielkości włożonej

Maq
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Maq » 19 maja 2010, 01:12

Jak ma ciekawie wyglądać to może to: http://allegro.pl/item1034812846_alumin ... owane.html

Narzędzia he.... coś do cięcia, nawet jak by szło ciężko to z tego co piszesz to ma być tylko jedna sztuka dla Ciebie więc można się pomęczyć. Ewentualne nierówności zasłonić np. kątowniczkami....

Połączenie: nawet nity- zależy jaki wygląd chcesz uzyskać.

Tak prawdę mówiąc to jak masz w okolicy jakiś zakład zajmujący się obróbką metalu - obróbką blach, to Ci to w czasie przerwy machną.
Na rynku jest masę różnego rodzaju "listewek" maskujących z aluminium lub chromowanych które nieźle wyglądają a są tanie, wszystko zależy od efektu jaki chcesz osiągnąć,
Powodzenia

Autor tematu
Ayaritsu
Posty w temacie: 2

Post napisał: Ayaritsu » 19 maja 2010, 07:59

Dziękuje za odpowiedzi. Jednakże wolałbym jakieś twardsze aluminium, ale nie z takich bardzo twardych. Wolałbym też nie używać nitów ani podobnych spraw, najlepiej było by to połączyć poprzez spawanie, ale nie mam spawarki DC. Stworzyć ostre krawędzie na rogach, a potem je zaokrąglić. Alu ryflowane odpada, gdyż chce aby to była obudowa z równymi ścianami.

Tak jak mówię, myślałem o AlumWeld, robił ktoś tym? (1)
Myślę też o zaprojektowaniu cyrkulacji powietrza, więc będę potrzebował wyciąć w płycie alu kwadrat. Są na to jakieś sposoby? Bo wiertarką i pilniczkiem jakoś mi się to nie uśmiecha. (2)

Jeśli chodzi o to kto ma to wykonać, to ja chcę wszystko od podstaw sam zrobić. Wtedy sprawi mi to najwięcej frajdy. Efekt dopiero będzie w wakacje, gdyż wtedy będę miał więcej czasu, ale wolę się dowiedzieć wcześniej, aby móc wszystko zaplanować i przygotować.

A jeśli to będzie twardsze aluminium? To jakich narzędzi wtedy użyć?(3)
Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka metali”