Witam!
Mam pytanie dotyczące kasowania luzu w podzielnicy uniwersalnej (tarczkowej). Jestem posiadaczem małej amatorskiej podzielnicy, takiej samej, jaka była sprzedawana na tej aukcji Allegro: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=765428282
Mój egzemplarz podzielnicy posiada niewielki, aczkolwiek istotny luz prawdopodobnie na przekładni ślimakowej. Urządzenie od nowości nie było praktycznie używane, więc wykluczam jakieś znaczące zużycie. W grę wchodzi jedynie niedokładność wykonania lub konieczność regulacji. I tu moje pytanie. Czy w tak małych podzielnicach istnieje możliwośc kasowania luzu, który objawia się tym, że po zablokowaniu korbki mozliwe jest nieznaczne obrócenie uchwytem? Jak kasuje się tego rodzaju luzy? Oczywiście podzielnica posiada z boku moletowaną śrubę służącą do blokowania wrzeciona, ale nie zapobiega ona niedokładnościom, jakie powstają podczas obrotu. Czekam na sugestie.
Podzielnica- kasowanie luzów w podzielnicy.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
podzielnica
w wiekszosci podzielnic i stołów obrotowych z jakimi mam stycznosc i okazje pracowac na nich bez względu na wielkosc jest regulacja odłegłosci między slimakiem a slimacznicą , twoja podzielnica ze wzgłedu jak piszesz jest dawno nieużywana może byc zabrudzona,sprubój ją wymyc i dokładnie ogładnąc napisz jaki to typ podzielnicy, jak jest oryginalna to ma jakies oznaczenia na tabliczce,daj odpowidz czy sie udało
tuptus
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
Dziękuję za sugestie. Faktycznie, podzielnica pochodzi z zestawu OUS-1, jednak występowała też w sprzedaży jako osobny przyrząd. Niestety nie ma żadnych symboli na obudowie, było to dedykowane urządzenie. Nie ma też wzmianki w DTR-ce OUS-1 na temat sposobu regulacji. Prawdopodobnie urządzenie było budowane w innym oddziale niż same tokarki OUS-1. Być może słuszna jest uwaga, żeby rozebrać i zobaczyć, czy producent uwzględnił taką opcję regulacyjną. Interesuje mnie natomiast, jak kasuje się te luzy w dużych podzielnicach. Podobno jest regulacja na mimośrodzie. Proszę napisać w jakim miejscu się ona znajduje, jak ją rozpoznać. Będę wdzieczny za pomoc.