Witam, jestem w fazie projektowania frezarki CNC i mam doś duży problem, mianowicie nie wiem jaki silnik wybrać, najpierw powiedziano mi że ważny jest tylko moment trzymający, z tego co się dowiedziałem to dla mnie wystarczy 1,3-1,9 Nm, ale jak oglądałem silniki to znalazłem bardzo wiele ich rodzajów, mianowicie są dwa silniki o takim samym momencie ale o innych prądach fazowych lepiej jak silnik ma duży czy mały prąd fazowy? dla mnie chyło by lepiej gdy ten prad fazowy był nie większy niż 2,5 A bo taki będę miał sterownik, sterowniki na 5-6A są już dużo droższe.
pozostaje jeszcze kwestia czy ma to być silnik unipolarny czy bipolarny i z iloma wyprowadzeniami (4,6 a może

, czy ma ktoś może jakąś literaturę do tego albo mógł by mi to dobrze wytłumaczyć? będę wdzięczny
aha może wy jednak mi doradzicie czy taki moment trzymający będzie odpowiedni dla mojej frezarki, pole robocze 200x300mm, brama nieruchoma, konstrukcja metalowa, śruby trapezowe, obróbka PCB, plastyku, drewana i miękkich metali kolorowych.