Mój silniczek z Xero oczywiście

Jako że wszystkiego się uczę /w sumie praktycznie/ może moje uwagi przydadzą sie też innym uczącym się podstaw. I nie do końca prawda że silniki z odzysku się nie przydadzą. W ogóle widzę tendencję do zniechęcania innych do ekperymentowania ....

A więc silnik BLDC ma 3 wyprowadzenia - uzwojenia zwarte po środku. Cała trudność polega na tym że do sterowania potrzeba 3 poziomów wysoki/niski/brak. Najlepiej jak "pisza" użyć MOSFETów do sterowania - i ja też tak uczynię - wykorzystam części ze sterownika oryginalnego, który niestety posiada fabryczny procesor sterujący którego nie udało mi się rozszyfrować. Prawdopodobnie zrobiony pod zamówienie producenta Kserokopiarek. Jest tam coś takiego 6AM12 kość która posiada zespolone 6 tranzystorów MOSFET - 3 typ n 3 typ p. ALe zanim to nastąpi i coś spalę to chciałem dobrze poznać z czym mam do czynienia.
Zrobiłem sterownik do silnika na przekaźnikach sterowanych ATMEL'kiem 89c2051 /bo łatwo się je programuje/:
Zaprogramowałem kość tak by można było sterować ręcznie i z kompa - i oto co uzyskałem:
Youtube test bldc
...ha działa - teoria potwierdzona z praktyką - widoczne niestabilne drgania wynikają z małego kroku = 12, oraz zasilanie silnika połową prądu i napięcia nominalnego /bo to tylko test/ i drganiem przekaźników - niestety przekaźniki to najsłabsze ogniwo tutaj. Okazało się że musiałem wszystko co możliwe poblokować diodami /zasilanie przekaźników, styki/. Bez przyblokowania styków resetował mi sie procesorek /teoretycznie odizolowany od zasilania sterownika/, pomogło przyblokowanie styków diodami ale i tak sporadycznie któryś z przekaźników przepuszczał niestety coś do płytki sterowania i układ wariował /można zastosować optoizolację lub coś podobnego ale po co skoro to test

test 2
Test współpracy z kompem /MACH3/ również pozytywny - kręci się

Krok dzięki przekładni to 94 - mi wystarczy /biorąc pod uwagę zapas mocy silnika można w przyszłości pomyśleć o przekładni pasowej zwiększającej krok - jak widać przekładnia jest przystosowana - a i zębatka też się znajdzie. Silnik z przekładnią pracuje na ślimaku - jest to najlepsze raczej przełożenie /małe luzy/.
Przy 94 krokach uzyskam rozdzielczość 0,017mm - z dokładności liczę spadek do granicy 0.1 mm -mi to wystarczy

Prędkość nie jest imponująca bo przekaźniki nie wyrabiają "klikać"

TEST pozytywny to teraz czas zabrać się za prawdziwy sterownik na MOSFETach - jak coś mi sie uda to napiszę ... a może ktoś coś podpowie - 3 mosfety p i 3 n /zespolone/.