Silnik do tokarki i frezarki
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 7
Silnik do tokarki i frezarki
Witam. Od dluzszego czasu nosze z zamiarek kupma tego silnika. Silnik jest 3F bezszczotkowy wiec nie robi takiego halasy jak szczotkowe. Chce go wykorzystac do tokarki naped wrzecina i do frezarki jako roboczy w napedzie narzedzia oczywiscie poprzez przekladnie. Jest to dosc mocny silnik ale sama os ma tylko 6mm a to reszta jego danych
KB45-08L 2300kv Brushless Inrunner
Kv: 2300RPM/V
Weight: 449g
Shaft: 6mm
Size: 63x45mm
Voltage: 36v
Highest rated power: 3439W
This size motor will fit our larger 5inch and 4.75inch EDF perfectly. (same mounting holes & shaft size)
Pozdrawiam.
KB45-08L 2300kv Brushless Inrunner
Kv: 2300RPM/V
Weight: 449g
Shaft: 6mm
Size: 63x45mm
Voltage: 36v
Highest rated power: 3439W
This size motor will fit our larger 5inch and 4.75inch EDF perfectly. (same mounting holes & shaft size)
Pozdrawiam.
- Załączniki
-
- silnik3F.jpg (16.55 KiB) Przejrzano 1074 razy
Nic na sile - wszystko mlotkiem
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
witam !! obawiam się że ko. leoo ma rację - nie pociągnie długo ! jednak w modelu jest lepiej chłodzony - no i nie pracuje zbyt długo ( akumulator ) . już prędzej silniki od skuterka elektrycznego . jeżeli masz taki to spróbuj - gabaryty ma dość sobie . a czym masz go zamiar zasilać ? i co z regulacją obrotów ?
pozdrawiam !!
pozdrawiam !!
Mane Tekel Fares
-
Witam. Dziekuja za informacje. Przewidzialem dla tego silnika modernizacje w postaci wlozyskowania i dodanie chodzenie. Mam zamiar zrobic do niego sterowanie w postaci regjlatora 3F (150A) i generatora sterowania czasem impulsu (modelarstwo). Obecnie mozna wykorzystac transformatory toroidalne do zasilaczy. Co do parametru 95A to jest graniczny ale te silniki potrafia wytworzyc duzo moc, mysle ze tak ok50A podczas pracy to sie utrzyma. 36V zasilania ten parametr tez mozna troche obnizyc. Wlasciwie to wszystko trzeba spradzic w praktyce. Pozdrawiam.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
Radzę przekalkulować koszty.
Silnik i regulator są drogie, do tego trzeba zbudować generator sterujący wejściem regulatora, być może będzie konieczność jego programowania przez kanał. Faktycznie są trafa toroidalne ale osobiście nie spotkałem o mocy 3kW w handlu, do tego mostek jak do spawarki i elektrolity wielkości doniczki. Jeśli Kolega zmniejszy napięcie to moment i moc maksymalna nie będą osiągalne.
Podejrzewam, że używane wrzeciono z falownikiem wyjdzie w podobnej cenie albo i taniej a będzie jedynie wymagało instalacji.
Silnik i regulator są drogie, do tego trzeba zbudować generator sterujący wejściem regulatora, być może będzie konieczność jego programowania przez kanał. Faktycznie są trafa toroidalne ale osobiście nie spotkałem o mocy 3kW w handlu, do tego mostek jak do spawarki i elektrolity wielkości doniczki. Jeśli Kolega zmniejszy napięcie to moment i moc maksymalna nie będą osiągalne.
Podejrzewam, że używane wrzeciono z falownikiem wyjdzie w podobnej cenie albo i taniej a będzie jedynie wymagało instalacji.
-
Witam. Posiadam juz wszystko co potrzeba regulator3f i generator impulsu. Teraz szukam dobrego trafo(1000W) na zasilacz. Na priwa moge przeslac strone z ktorej korzystam do zrobienie regulatorow3f. Cala sprawa robija sie o halas silnika wykonawczego. KRESS odpada jest bardzo glosny dlatego szukam innych rozwiazan tego problemu. Silniki bezszczotkowe sa o wiele mniej halasliwe i mocniejsze. Ktos wspominal ze ciekawe sa silniki od maszyn do szycia na zasilaczach impulsowych. Trzeba cos poszukac na ten temat, dosc to ciekawe. Pozdrawiam.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
mam takie
posiadam trafo 800VA 22V-10A i 52V 11A, a tą stronę to bym obejrzał,jestem modelarzem i osobiście robię taki silnik mam regulator 45V-100A. Posiadam kilka dużych pakietów blach będę je łączył i chcę dać łożyska ceramiczne ewentualnie dodatkowo chłodzić je wodą.Byłbym zadowolony gdyby dało się wyciągnąć 2KW i 20 000 obr. Ten silnik coś mi wygląda za mały moje blachy mają srednicę około 75 mm i silniki o takich mocach mają 600-700 obr. na V.
Gawłoś
-
Witam. To mozemy wymienic doswiadczenie w tej dziedzinie. Od czasu do czasu wskakuje na forum modelarskie MYRCGroups i widzialem tam silniki rzeczywiscie duze ale cena ich to raczej nie napawa szczesciem. Modelarze uzywajac napedow elektrycznych napedzaja modele wyczynowe o wadze ponad 10kg. Jak znajde te stone z silnikami to dam znac. Ja korzystam z miejszych regulatorow3F tylko zmieniam koncowki mosfetow na mocniejsze. Kolegaz niemiec rozmawial z wlscicielem strony. Ponieaz mi chodzilo tylko do 150A. Odpisal ze mozna wlasnie tak zrobic z ta zmiana koncowki mocy http://www.jetcontrol.de/Bastelstube/1n1p.html typ monster jest typowym do przerobki. Niech kolega przeszuka zakladki w nich jest tez sporo informacji. Pozdrawiam
-
Witam. Wiem o co chodzi, ja tez na poczatku tak myslalem ale trzeba porownac dwa schematy ten "monster" to przebudowa poprzedniej wersji i trzeba laczyc te dwie wersje
Autor tego projektu pominol dlatego kilka elementow. za to w zakladkach jest wiele wyjasnien. Plytka monstera jest razem ze schematem w eagle. Elementy do projektu zakupilem w sklepie internetowym tme. Na dzis to lpytka lezy i czeka na silknik i zasilacz. Pozdrawiam.
Autor tego projektu pominol dlatego kilka elementow. za to w zakladkach jest wiele wyjasnien. Plytka monstera jest razem ze schematem w eagle. Elementy do projektu zakupilem w sklepie internetowym tme. Na dzis to lpytka lezy i czeka na silknik i zasilacz. Pozdrawiam.