Serwa / sterowanie do dużej tokarki

Dyskusje na temat silników krokowych i sterowników silników krokowych.

Autor tematu
philips221
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

Serwa / sterowanie do dużej tokarki

Post napisał: philips221 » 16 lis 2014, 13:34

Witam :) Chciałbym przerobić dużą maszynę -tokarkę wielkości tug 40 lub coś kalibru TUD 40-50. Początkowo chciałem użyć krokówek bo sterownik 80V 7.8 A już mam, ale mam wrażenie ze nawet silniki 8,5 Nm 7.8A sterowane 80V bedą po pierwsze gubić kroki przy większym wiórze w stali-np 4-5mm na stronę czyli 8 mm ze średnicy ( chce wykorzystac możliwosci tak dużej maszyny-w związku z tym chodzi mi o tzw rough turning , czyli maxymalne tempo zbierania maxymalnej ilosci materiału z maksymalnym posuwem roboczym-a wiem że krokówki raczej takiego szybkiego tempa i dużego wióra nie wytrzymają bez gubienia wymiaru) chyba że jestem w błędzie?? Ale raczej nie. A po drugie szybkie przejazdy przy śrubie o skoku 5 mm , i bez przekładni redukującej będa za wolne -chciałbym zminimalizowac ten czas stąd serwa, poza tym serwa dziają w układzie ze sprzeżeniem zwrotnym i potencjalny błąd w położeniu i wymiarze bedzie automatycznie, od razu korygowany przez sterownik, w związku z tym jakie serwa ile Nm i jaka moc bedzie wystarczająca do dużej maszyny.Moge przeznaczyc do 10 000zł, ale to maximum , wolałbym żeby było mniej oczywiśćie :)
Jesli ktoś ma dostęp do takich informacji to jestem ciekawy jakiej mocy są serwa w seryjnych tokarkach tych rozmiarów
Pozdrawiam i czekam na pomoc
Philips221

Tagi:

Wróć do „Silniki Krokowe / Sterowniki Silników Krokowych”