Jaki wybrać silnik?
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
Jaki wybrać silnik?
Witam fachowców
zamierzam zrobić projekt i model szafki wiszącej opuszczanej. Całość ma działać podobnie jak winda, po wciśnięciu przycisku zęby zjeżdżała na dół. Myślałam żeby zrobić to na zwykłych prowadnicach napędzane elektrycznie, z wykorzystaniem przekładni ślimakowej ale mam problem z doborem silnika i sterownika, a właściwie totalnie nie wiem jakie maja byc;) w modelu taka szafeczka będzie ważyć coś ok 3-5 kilo, w projekcie tyle co normalna szafka kuchenna + załadowanie jej, biorę pod uwagę naczynia i artykuły spożywcze mąka cukier itd wiec sadze ze do 50 kg:) możecie mnie jakoś nakierować? nie jestem znawczynią, potrzebuje kilku rad, jakie silniki mam użyć, o jakiej mocy i jak nimi sterować.

Tagi:
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
Panowie...
Chociaż zaraz... przecież skoro nie ma sensu regulować prędkości opuszczania szafki to najtaniej zastosować zwykły silnik załączany z guzika czy przycisku plus jakieś zabezpieczenie, choćby czujnik pojemnościowy (bo kurtyna świetlna to nie ta liga $$ )
dance1 pisze: przeciw wagi kolega chyba nie chce montować.
Rurka pisze:tutaj ma kolega moduł liniowy
Co co mocy silnika to zależy ona od przekładni jaką zastosujesz. Domyślam się że chodzi o projekt dyplomowy, w modelu najlepiej i najtaniej będzie zastosować silnik krokowy i jakiś sterownik zależny od prądu pobieranego przez silnik, co z kolei idzie w parze z jego momentem, więc zależy od obciążenia, i dochodzimy do przekładniPinkBerry pisze: nie jestem znawczynią

Chociaż zaraz... przecież skoro nie ma sensu regulować prędkości opuszczania szafki to najtaniej zastosować zwykły silnik załączany z guzika czy przycisku plus jakieś zabezpieczenie, choćby czujnik pojemnościowy (bo kurtyna świetlna to nie ta liga $$ )
-
Dzięki za podpowiedzi:) zastanawiałam się na początku właśnie o zwykłym krokowym i przekładni ślimakowej, ale potem wpadłam żeby zastosować napęd do rolet, właściwie działa na tej samej zasadzie, do wykonania modelu wystarczyłby taki
http://allegro.pl/silnik-naped-do-rolet ... 88690.html
krańcówki już wbudowane, co o tym myślicie?
Właściwie w początkowych założeniach miało być tak, że ruszać będzie wolniej, potem się rozpędzać i przy końcu zwalniać, żeby uniknąć gwałtownych ruszeń i zatrzymań, tylko nie wiem w jaki sposób to zrobić;)
http://allegro.pl/silnik-naped-do-rolet ... 88690.html
krańcówki już wbudowane, co o tym myślicie?
Właściwie w początkowych założeniach miało być tak, że ruszać będzie wolniej, potem się rozpędzać i przy końcu zwalniać, żeby uniknąć gwałtownych ruszeń i zatrzymań, tylko nie wiem w jaki sposób to zrobić;)
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
No właśnie ma tylko za zadanie opuścić do jakiegoś poziomu określonego przez operatora. Czyli tak jak Dragon napisał zwykły silnik z przekładnią, do śruby trapezowej lub zwykłej metrycznej, albo napęd na lince metalowej jak w napędzie do szyb samochodowych. Bardziej skłaniał się do śrub, bo to jednak prostsze wykonanie, tańsze i większa siła udźwigu.
Zależy ile to ma kosztować.
[ Dodano: 2014-05-20, 22:56 ]
Zależy ile to ma kosztować.
[ Dodano: 2014-05-20, 22:56 ]
A jaki one mają udźwig? rolety chyba nie ważą 50 kg.PinkBerry pisze:napęd do rolet, właściwie działa na tej samej zasadzie, do wykonania modelu wystarczyłby taki
-
http://allegro.pl/silnik-naped-do-rolet ... 89307.html
ten chociażby ma 40 kg, myślę że to by wystarczyło. Skoro opuści się do poziomu określonego przez operatora to dobrze, możliwa będzie regulacja wysokości zsuwu...Chyba, że źle myśle
Czy z krokowym nie będzie dodatkowej roboty skoro można taki do rolet?
ten chociażby ma 40 kg, myślę że to by wystarczyło. Skoro opuści się do poziomu określonego przez operatora to dobrze, możliwa będzie regulacja wysokości zsuwu...Chyba, że źle myśle