silnik krokowy
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
silnik krokowy
Niestety, przez własne roztargnienie upadł mi na podłogę duży silnik krokowy ASTROSYN 34PM-C218. Spadł tak niefortunnie, że przesunęły się ząbki stojana (zostały wypchnięte)na ok 0,5mm. Od tego czasu rotor zaczepia o stojan. Zaniosłem silnik do zakładu przezwajania silników, ale cena za naprawę blach wydała mi się zaporowa. Mam pytanie, czy można stoczyć tą wypukłą część(ewentualnie zeszlifować) i czy będzie to miało negatywny wpływ na pracę silnika? Nie jest to mały silniczek, waży ok 4 kg. Z góry dziękuję za wyrozumiałość.
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Można spróbować zeszlifować "Dremelko podobnym" narzędziem, ew. z wałkiem giętkim jak będzie za niedostateczny dostęp.
Silnik krokowy po demontażu i powtórnym złożeniu nie osiągnie poprzednich parametrów , zwłaszcza że był jeszcze uderzony przy upadku , może zamiast naprawiać poszukać zamiennika.
Zamienik nie musi być identyczny , najistotniejsze aby pasował gabarytowo i miał zbliżone parametry elektryczne.
Sprawdzaj na ebay np.
http://www.ebay.com/sch/i.html?_trksid= ... &_from=R40
Silnik krokowy po demontażu i powtórnym złożeniu nie osiągnie poprzednich parametrów , zwłaszcza że był jeszcze uderzony przy upadku , może zamiast naprawiać poszukać zamiennika.
Zamienik nie musi być identyczny , najistotniejsze aby pasował gabarytowo i miał zbliżone parametry elektryczne.
Sprawdzaj na ebay np.
http://www.ebay.com/sch/i.html?_trksid= ... &_from=R40
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
Dziękuję za odpowiedź. Spróbuję dzisiaj zeszlifować Dremelem. Zobaczę, jak się uda to będzie super, jak nie to poszukam zamiennika a z tego zrobię doniczkę na kwiatki he he. Generalnie miał być do 4 osi z uchwytem tokarskim, dlatego zależało mi na nim. Ale jak to mówią mądry Polak po szkodzie. Leci plusik, w sumie to na to nie wpadłem 
PS
Działa
zeszlifowałem i silnik ożył !!!
Jutro zobaczę , czy trzyma parametry.
Jeszcze raz dziękuję!

PS
Działa

Jutro zobaczę , czy trzyma parametry.
Jeszcze raz dziękuję!