Pomoc w znalezieniu krokowca, zasialnie bateryjne

Dyskusje na temat silników krokowych i sterowników silników krokowych.

Autor tematu
kusalagupagu2
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2

Pomoc w znalezieniu krokowca, zasialnie bateryjne

Post napisał: kusalagupagu2 » 12 wrz 2013, 14:20

Cześć

Wykonuję urządzenie, którego zadaniem jest rejestracja pomiarów promieniowania słonecznego z dwóch czujników. Jeden z czujników służy do pomiaru promieniowania rozproszonego i dlatego ma być przesłaniany "pierścieniem cienia". Pierścień ten ma być zamontowany na silniczku krokowym. Koncepcja jest mniej więcej taka:

Mój pierścień ma być sterowany w taki sposób, aby przesłaniał czujnik cały dzień, ustawiając się odpowiednio do ruchu Słońca po nieboskłonie (algorytm na podstawie danych z modułu GPS).
Problem jest taki, że silniczek musi się dać sterować z dokładnością conajmniej 0.5 stopnia (przekładnia) i pobierać jak najmniej prądu, bo całe urządzenie ma być zasilane bateryjnie. Nie znam się na krokowcach i do tej pory nic z ich użyciem nie robiłem. Na razie, aby się w ogóle zaznajomić z tematem, przeczytałem artykuły z Elektroniki Praktycznej, wymontowałem silniczek ze stacji dyskietek i go uruchomiłem. Sterownik mam na układzie L293D, kontroler - msp430G2553. Zrealizowałem sterowanie pełnokrokowe i półkrokowe.
W związku z powyższym moje pytania:
Czy w ogóle da radę znaleźć taki silnik zasilany niskim napięciem i "oszczędny"?
Gdzie można szukać?
Jak najlepiej uzyskać tak precyzyjne sterowanie (0.5 stopnia)?
Może jakieś inne pomysły, alternatywa dla silniczka?
Jeśli brakuje jakichś ważnych informacji to piszcie, dopiszę. Dzięki za wszelką pomoc.

Tagi:

Awatar użytkownika

ursus_arctos
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: ursus_arctos » 12 wrz 2013, 17:21

Astronom ze mnie, jak z koziej d..y trąba, ale z tego, co wiem, to taki pierścień trzeba przestawiać raptem o jakiś ułamek stopnia na dzień - tak, aby cały czas był w płaszczyźnie ekliptycznej. Zastanowiłbym się nad rozwiązaniem z 2 dodatkowymi, małymi czujniczkami, silnikiem DC i przekładnią ślimakową - jak jeden z czujników będzie odsłonięty bardziej, niż drugi, to silnik się obróci w stosowną stronę - tak, aby obydwa się schowały w cień. Będzie działać, dopóki jakiś żartowniś nie będzie na urządzenie puszczał zajączków.

Autor tematu
kusalagupagu2

Post napisał: kusalagupagu2 » 17 wrz 2013, 12:00

O zajączki nie ma się co martwić, urządzenie ma się znajdować wysoko poza zasięgiem ich skoku;) Pierścień dziennie ma się obrócić o około 180 stopni (nieco więcej, ze względu na wysokość).

Awatar użytkownika

ursus_arctos
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: ursus_arctos » 17 wrz 2013, 14:06

A można wiedzieć, dlaczego tak? Przecież jak całe urządzenie obrócimy o 90 stopni, to można uzyskać pierścień cienia na cały dzień za jednym zamachem....

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Silniki Krokowe / Sterowniki Silników Krokowych”