Wykonuję urządzenie, którego zadaniem jest rejestracja pomiarów promieniowania słonecznego z dwóch czujników. Jeden z czujników służy do pomiaru promieniowania rozproszonego i dlatego ma być przesłaniany "pierścieniem cienia". Pierścień ten ma być zamontowany na silniczku krokowym. Koncepcja jest mniej więcej taka:

Mój pierścień ma być sterowany w taki sposób, aby przesłaniał czujnik cały dzień, ustawiając się odpowiednio do ruchu Słońca po nieboskłonie (algorytm na podstawie danych z modułu GPS).
Problem jest taki, że silniczek musi się dać sterować z dokładnością conajmniej 0.5 stopnia (przekładnia) i pobierać jak najmniej prądu, bo całe urządzenie ma być zasilane bateryjnie. Nie znam się na krokowcach i do tej pory nic z ich użyciem nie robiłem. Na razie, aby się w ogóle zaznajomić z tematem, przeczytałem artykuły z Elektroniki Praktycznej, wymontowałem silniczek ze stacji dyskietek i go uruchomiłem. Sterownik mam na układzie L293D, kontroler - msp430G2553. Zrealizowałem sterowanie pełnokrokowe i półkrokowe.
W związku z powyższym moje pytania:
Czy w ogóle da radę znaleźć taki silnik zasilany niskim napięciem i "oszczędny"?
Gdzie można szukać?
Jak najlepiej uzyskać tak precyzyjne sterowanie (0.5 stopnia)?
Może jakieś inne pomysły, alternatywa dla silniczka?
Jeśli brakuje jakichś ważnych informacji to piszcie, dopiszę. Dzięki za wszelką pomoc.