Licznik samochodowy bajer.
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
Licznik samochodowy bajer.
Witam serdecznie, mam plan zrobić jak ja na to mówię "powitanie licznika" w samochodzie a dokładnie chodzi mi o to gdy zapłon jest włączany to wskazówki obrotomierza i prędkściomierza wychylają się do końca i wracają na pozycję z powrotem tj. w nowych audi czy subaru. I tu pytanie jak mogę to zrobić bo nie mam pojęcia jak zacząć wiem że muszę zrobić sterownik i napisać jakiś program, trochę się bawiłem na avr atmega itp. dodam że krokowce w płytce licznika mają 4 wyjścia i 2 cewki czyli są bipolarne sterowane są przez LP2902M, C5217600, i przez coś co wygląda jak tranzystor lecz ma 15 nóżek i zwie się L4936NH R88AD540.
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Kolego nie wiem czy jeszcze aktualne, ale nie podpinaj się pod silniki od wskazówek. Narobisz sobie bałaganu i deska trafi do kosza. Zrób sobie układ, który powiedzmy sekundę po załączeniu zasilania, gdy liczniki już będą pracować poda na wejście prędkości i prędkości obrotowej odpowiednio impulsy. Innymi słowy zrób układzik, który będzie wpięty równolegle do czujników prędkości i obrotów, a będzie udawał narastanie prędkości i obrotów.
-
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
a do jakiego autka to chcesz zrobić 
czasami wystarczy wywołać polecenie "test" i wskaźniki pójdą.
U mnie w A4 i A6 nie mam tego ale jak dobrze pamiętam to w A4 po 98 była taka możliwość chyba to zrobić.
Myślę że może za symuluj sygnały na czujnikach obrotów silnika , szybkości , paliwa ...

czasami wystarczy wywołać polecenie "test" i wskaźniki pójdą.
U mnie w A4 i A6 nie mam tego ale jak dobrze pamiętam to w A4 po 98 była taka możliwość chyba to zrobić.
Myślę że może za symuluj sygnały na czujnikach obrotów silnika , szybkości , paliwa ...
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)
-
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Przede wszystkim musisz wiedzieć jakie sygnały są doprowadzone do licznika i takie podać własnym urządzeniem. Ja w swoim samochodzie dorobiłem cyfrowy wskaźnik prędkości i u mnie prędkość z czujnika w skrzyni, a także prędkość obrotowa silnika doprowadzona jest do deski w postaci impulsów 5v. Gdyby i u ciebie tak było, to wtedy budujesz prostu układzik, który podaje impulsy. Takie dwie rampy, pierwsza rosnąca, a druga opadająca. Ale to może być też np sygnał analogowy. Musisz dobrać się do kabelków, dowiedzieć się do którego podpiąć i zobaczyć co tam jest w trakcie jazdy.
Betonowo-aluminiowy ploterek
http://www.cnc.info.pl/topics60/nowy-pr ... t45271.htm
http://www.cnc.info.pl/topics60/nowy-pr ... t45271.htm